ON ÉS LA CATALANITAT DE LA PEL·LÍCULA ” LAS NIÑAS” ?

Ón és la catalanitat d’una pel·lícula com “Las Niñas”? Ho pregunto seriosament, perquè veig que TV3 repeteix contínuament que és “catalana”, però jo això no ho veig enlloc. TV3 hi ha ficat pasta, i la paguem els contribuents catalans i els residents a Catalunya. Però, si la pel·lícula està rodada en castellà, TV3 els entrevista/pregunta en castellà durant els Goya (es veu micròfon de TV3) i tots responen en castellà, els noms dels actors són tots castellans, està rodada a Saragossa… Bé, no en sé més, però com més estires del fil, més espanyola és, aquesta producció. La veritat, n’estic una mica fins al capdamunt, que es jugui amb la nacionalitat catalana. Tots sabem quan una cosa és “espanyola”. Feta a espanya, per algú amb passaport espanyol, amb missatge espanyolista…

Però en canvi, la catalanitat és objecte d’ús i joc per part de qui la utilitza, de manera que podem sentir a colons de Vox, PP, PSOE o Comuns, dir-te que són més catalans què tu. La catalanitat està amenaçada, i si l’hem d’omplir amb “castellanohablantes”, anem mal servits, i millor no anomenar-la “pel·lícula catalana”. Només entendria que s’anomenés pel·lícula catalana sent rodada en castellà, si Catalunya fos un país independent. En fi, debat a part. Però, pagada per TV3, ja la fa catalana? (un altre tema és la temàtica de la peli, i si es tracta d’un altre “Cuéntame” nostàlgic dels 80-90 sobre nenes mones pre-adolescents en zel, tema trenca-motlles).

Podria opinar quina és per a mi la definició de pel·lícula catalana, però fins i tot això seria molt discutible. Si no hi ha passaport català, i no hi ha dret a apropiar-se d’aquesta denominació d’origen, com pot ser que ho faci una pel·lícula clarament espanyola?

Catalunya ha esdevingut una nacionalitat “comodí” on tot i tothom pot esdevenir “català”, des d’un llibre escrit originalment en castellà fins a les sevillanes de la Feria d’Abril, passant per tot tipus de personatges ultra-espanyolistes.
Informa:RACOCATALA.CAT (7-3-2021)

910 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: