ON HA ACONSEGUIT MÉS VOTS VOX ? SALOU, ROSES , ALT EMPORDÀ I VAL D’ARAN, ANTICS FEUS DE C’s

L’extrema dreta de Vox ha aconseguit uns resultats històrics a Catalunya: són quarta força política, tenen 11 diputats i un 7’6% de vot. Però on té una major presència? Dels seus 215.000 vots a tot Catalunya, 170 mil són a la circumscripció de Barcelona. Tot i això, els municipis amb més percentatge de vot per a l’extrema dreta se situen en tres àrees que no apareixen gaire als mitjans de comunicació: l’eix Vila-seca-Salou-Constantí, Roses i el seu entorn i la Val d’Aran. Els percentatges dels homes d’Ignacio Garriga al Tarragonès o l’Alt Empordà són molt rellevants, i es mouen entre el 15% i el 20%, molt per sobre de la mitjana catalana, que es va quedar en el 7’6%.

La majoria de votants de Vox a Catalunya provenen de barris rics i d’accent espanyolista però també d’alguns barris obrers concrets —no de tots, ni molt menys— on hi ha una situació econòmica extrema, una alta presència d’immigració o un sentiment antiindependentista molt profund. També hi ha un vot lluny de l’àrea metropolitana de Barcelona, com es veu amb els percentatges per sobre del 25% de vot en pobles com Vilamalla (l’Alt Empordà), Bòssost (Val d’Aran) o Sant Climent Sescebes (l’Alt Empordà, municipi on hi ha una base militar de l’exèrcit espanyol); i, alhora, hi ha molt de vot netament urbà, des de Vila-seca (19% per a Vox), Salou (18%), Roses (15%) o Badia del Vallès (14%).
Creix als barris pobres i als barris rics

El partit d’extrema dreta ha estat el quart partit més votat a la ciutat de Barcelona, on ha obtingut un 7% de vot, just en la mitjana catalana. Però, hi ha moltes diferències segons el districte, Sarrià-Sant Gervasi és on aconsegueix millors resultats: un 11% dels vots, situant-se com a cinquena força. Per contra, Gràcia ha estat el barri més resistent i antifeixista, i allà és on obté el menor percentatge de vots, tan sols el 4,3%, sent la formació menys votada. En la majoria de districtes, el tant per cent de sufragis que ha obtingut Vox es mou entre el 5% i el 7% (6,5% a Sant Andreu; 6,7% a Sant Martí; 6% a Ciutat Vella; 5,9% a Sants; 5,8% a l’Eixample i 6,6% a Horta), però repunta a Les Corts, on aconsegueix el 8,8% dels vots i a Nou Barris, amb el 9,5% dels sufragis. Significativament, Vox és segona força en vots a seccions censals de barris rics com Sarrià o les Tres Torres, i alhora, també arriba a ser segona força a barris pobres i amb immigració com Torre Baró, Ciutat Meridiana o Santa Coloma de Gramenet.

Per contra, Vox té moltes dificultats per penetrar a la majoria de localitats de la Catalunya Central, de Ponent i de les comarques d’interior de les demarcacions de Girona o Tarragona. Els percentatges en aquestes zones, on l’independentisme és molt fort, estan molt per sota de la mitjana catalana. A la ciutat de Girona no passen del 6% de vot. Els municipis, d’entre els més poblats, que més frenen l’extrema dreta són Banyoles (2% de vot), Berga (2’6%), Torelló (3%) o Vic (3’6%). I, de l’àrea metropolitana de Barcelona, destaquen els minsos resultats de l’extrema dreta a localitats com Molins de Rei (5%) o Sant Just (6%), al Baix Llobregat, o Matadepera (6%) i Castellar (6%), al Vallès Occidental. Els seus resultats a les autonòmiques catalanes van en la línia dels seus resultats a la Comunitat de Madrid -Vox va tenir un 8% de vot i 12 diputats- o a Andalusia -on va sumar un 11% de vot i 12 escons-.
On puja més respecte al 10-N?

Vox, a les últimes eleccions disputades, les eleccions al Congrés, va ser el setè partit a Catalunya i va sumar un 6% de vot. Ara és el quart partit i puja un punt i mig. De fet, en un recompte fet per Storydata, cal destacar les ciutats catalanes on el fenomen de l’extrema dreta ha crescut més en menys de dos anys. D’entre els municipis més poblats, Vox creix moltíssim a Roda de Berà (5,2% més); la Pobla de Mafumet (4,7% més); Creixell (4,4%); Salou (4,3%); Roses (4%), la Jonquera (3’7%) i Vila-seca (3,7%). A pobles més petits com ara Vilamalla (Alt Empordà) o Bòssost (Val d’Aran) és on més creix percentualment: pujant un 8’5% en vot des del passat 10-N. Pel contrari, a la ciutat de Barcelona, l’ascens de Vox és només d’1,8 punts percentuals, passant del 5’3% dels vots a les espanyoles al 7’15% a les catalanes: pràcticament els mateixos vots, 44.400 vots, uns 700 votants més.
Informa:ELMON.CAT (15-2-2021)

373 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: