ON HA ACONSEGUIT VOX MÉS VOTS A CATALUNYA ?

( SERGI PICAZO )

On han votat més a Vox? Vila-seca, a la comarca del Tarragonès, es podria convertir en la ciutat important que té un major percentatge de vot per a l’extrema dreta de Vox arreu de Catalunya. Han aconseguit ser segona força a la ciutat, amb un 15’6% de vot, quan en tenia un 8’4% fa només set mesos. Vila-seca estarà acompanyada al podi de Vox a Catalunya per ciutats com Salou (tercera força, un 13’8% de vot, quan en tenia un 8’9%) i Pont de Vilomara, prop de Manresa (quarta força, obté el 13,2% quan tenia el 7’5%). Consulta tots els resultats en aquest mapa interactiu elaborat per Storydata, amb el 100% de vots escrutats.

Vox ha aconseguit ser el tercer partit al Congrés i, per tant, es converteix en un dels partits d’extrema dreta més importants d’arreu d’Europa. Té el 15,1% de vot, 52 escons i 3,6 milions de vots. L’èxit de l’extrema dreta espanyolista, xenòfoba i masclista no és, però, aliè a Catalunya. La mitjana de Vox arreu de Catalunya és molt més baixa que l’espanyola, però s’ha pràcticament duplicat en només set mesos respecte el 28-A: té un 6,3% de suport i 242.424 votants. Vox a Catalunya supera Ciutadans i només té dos mil vots menys que la CUP.

El municipi amb més percentatge de vots per a Vox, però, segueix sent Sant Climent Sescebes (Alt Empordà), on hi ha la base militar de l’exèrcit espanyol, i allà són tercera força, amb un 16’9%, tot i que només pugen dos punts respecte el 28-A. En canvi, destaca el cas de Talarn, a la comarca del Pallars Jussà, on hi ha una acadèmia de suboficials de l’exèrcit, on han tingut un 8’8% dels vots, i, abans, havia tingut un 12,7%.

Algunes de les ciutats catalanes amb més vots per a Vox, en percentatge, són Roses (11,5%), Vielha (11,2%), Sant Adrià de Besòs (10’8%), Sant Andreu de la Barca (on són quarta força, amb un 10’5%), Cambrils (10,5%), Tarragona ciutat (10% de vot), Masquefa (9’9%) i Lloret (9’8%) .

La ciutat de Barcelona és de les que millor ha resistir l’entrada del neofeixisme. A la capital catalana es queden amb un 5,3% de vots, per sota de la mitjana catalana, tot i que en nombre total, lògicament és el municipi que més votants aporta a Vox: 43.629. El districte on més suports ha obtingut Vox ha estat Sarrià – Sant Gervasi: en total, el 8% dels sufragis, pujant dos punts percentuals respecte el 28-A. Just darrere, a Nou barris ha rebut el 7,1% dels suports, i a les Corts, el 6,3%. Gràcia és el districte on Vox ha estat menys votat, obtenint només el 3,2% dels sufragis.
Informa:ELCRITIC.CAT (7-8-2020)

283 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: