OPERACIÓ SETEMBRE: MIG MILIÓ DE PCR A LES ESCOLES I NO A REUNIONS DE MÉS DE 10 PERSONES

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat avui l’Operació setembre, un ambiciós pla contra el coronavirus per a reconduir les males dades epidemiològiques en les pròximes tres setmanes per a arribar en bones condicions al nou curs escolar i el retorn laboral d’aquells que han fet vacances. ‘Ens juguem en les tres setmanes vinents gairebé tot el que passarà a la tardor i a l’hivern’, ha dit. És per això que ha insistit a demanar que es redueixin les interaccions socials i ha detallat els sis punts de l’Operació setembre:

1. Prohibició de les trobades de deu persones i més mesures a municipis vallesans
S’apliquen a Catalunya algunes de les mesures que ja hi havia en ciutats amb casos de rebrots, com ara Reus: es prohibeixen a tot el país les reunions socials de més de 10 persones, tant en l’àmbit privat com el públic. Hi queden excloses les activitats laborals, escolars i de transport. També se n’exclou el dret de manifestació, sempre que s’exerceixi respectant les mesures de distanciament, mascareta i higiene de mans.

El govern també manté a tot Catalunya la necessitat de mantenir la distància de seguretat de metre i mig, l’ús obligatori de la mascareta, la higiene de mans i el tancament de l’oci nocturn, a més de les limitacions horàries de la restauració, i la prohibició de consum d’alcohol i tabac en els espais públics.

A banda, a Terrassa, Granollers, les Franqueses del Vallès i Canovelles s’adoptaran mesures més restrictives. Es demana reduir les interaccions socials no imprescindibles i es limita la capacitat al 33% d’espais religiosos i al 50% tant a l’interior com a l’exterior a bars i restaurants. Els establiments hauran d’indicar clarament la capacitat actual.

2. Política de test i de rastreig
El govern valora molt positivament les proves en massa fetes a certs municipis durant les darreres setmanes, de manera que les continuarà fent per a arribar a més indrets. Torra ha citat una enquesta feta l’àrea sanitària Metropolitana nord que deia que el 87% dels ciutadans complien l’aïllament, contra un 13% que l’incompleix. L’Operació setembre introduirà una ‘declaració d’autoresponsabilitat de compromís d’aïllament‘ que a partir d’ara es demanarà una als ciutadans que es facin una prova de detecció del coronavirus. Tanmateix, el secretari de Salut pública, Josep Maria Argimón, ha precisat que aquesta declaració no serà obligatòria. ‘Si no la volen signar, se’ls farà la prova igualment’, ha dit.

Així mateix, Torra ha anunciat un pla de reforç de l’atenció primària que espera poder presentar la setmana vinent.


3. Pla de mesures de Salut i Educació

Torra ha anunciat que el govern de la Generalitat de Catalunya ja té a punt un pla perquè els centres escolars puguin reobrir aquest setembre. Demà es portarà al consell executiu extraordinari. I posteriorment serà presentat en roda de premsa pel conseller Bargalló i la consellera Vergés.

Malgrat tot, Torra ha volgut concretar les tres grans mesures que es presentaran en aquest pla: ‘El pla d’obertura de les escoles contemplarà una baixada de les ràtios, farem 500.000 proves en dos mesos i la màscara serà obligatòria en funció del risc’.

Com serà la reobertura de les escoles a Catalunya? Reducció de ràtios, 500.000 proves de detecció i màscara obligatòria

La ràtio baixarà a un màxim de 20 alumnes a la primària, i a la secundària i les universitats hi haurà grups ‘més reduïts que habitualment’. A més, es faran mig milió de proves PCR a escoles i instituts entre el 15 de setembre i el 15 de novembre en un ‘cribratge poblacional’ per ajudar a completar la informació sobre els contagis. La mascareta serà obligatòria per als majors de 12 anys.

Torra ha insistit en la necessitat dels aïllaments i ha fet una apel·lació a l’estat espanyol perquè reguli de manera immediata un subsidi de conciliació familiar perquè els progenitors de menors que hagi d’aïllar-se puguin tenir-ne cura a casa. D’altra banda, ha dit que ha demanat al vice-president, Pere Aragonès, una alternativa viable per si l’estat no regula aquest subsidi: ‘Si no tenim el subsidi, nosaltres farem el que sigui perquè la ciutadania de Catalunya estigui tranquil·la i pugui conciliar. Farem la despesa que calgui perquè en aquests moments hem de posar sobre la taula tots els recursos necessaris’.

4. Aplicació Radar covid

A principis de setembre el govern impulsarà la instal·lació a tots els telèfons mòbils dels ciutadans de l’aplicació de rastreig de contactes del govern espanyol Radar covid. ‘Farem tot el possible perquè aquesta aplicació tingui un ús massiu de tota la població. És més, només té sentit si és usada en massa per la ciutadania’, ha dit. Segons que ha afegit, la voluntat és que la descarreguin un milió de catalans.

L’aplicació avisa de manera anònima d’un possible contacte en els darrers 14 dies amb una persona que hagi resultat positiva, que detecta mitjançant la tecnologia Bluetooth i la ubicació del telèfon. Està dissenyada i dirigida per la secretaria de l’estat de digitalització del govern espanyol, que asseguren que garanteix la privacitat i que és totalment anònim, ja que no demana saber ni el nom, ni el telèfon ni el correu electrònic.

5. Campanya de comunicació i difusió
Durant aquesta setmana -segurament al consell executiu de dijous, ha dit Torra- s’aprovarà una campanya de comunicació per a conscienciar els ciutadans de l’Operació setembre i la importància de les mesures per a aplanar a corba del coronavirus en les pròximes tres setmanes.


6. Comitè executiu de crisi

El govern aprovarà dijous la creació d’un comitè executiu de crisi per a seguir l’evolució de la covid-19. Estarà integrat pel president Quim Torra, el vice-president Pere Aragonès; els consellers de Presidència, Meritxell Budó; d’Interior, Miquel Buch; de Salut, Alba Vergés; i d’Educació, Josep Bargalló; el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimón; el director general de Centres Docents, Josep González Cambray, i el cap del gabinet jurídic de la Generalitat, Francesc Esteve. Aquestes reunions també podran incloure altres persones si així es consideren necessàries.

Fins ara, el seguiment de l’epidèmia es feia en reunions els dilluns, dimecres i divendres amb un grup de coordinació de membres del govern, que ara s’ha reforçat.
Informa:VILAWEB.CAT (24-8-2020)

257 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: