PABLO IGLESIAS HA ESTAT VALENT EN CONSIDERAR QUE PUIGDEMONT √ČS UN EXILIAT

“Pablo Iglesias i l’exiliat Puigdemont ”
( JOS√Č ANTICH )

La resposta de 94 segons donada per Pablo Iglesias a la condici√≥ pol√≠tica d’exiliat del president Carles Puigdemont, la seva comparaci√≥ amb l’exili republic√† i les difer√®ncies existents amb el fugit Joan Carles I √©s, segurament, des de l’√†mbit de la pol√≠tica espanyola, el gest m√©s important d’un dels seus actors principals des dels fets d’octubre de 2017.

Desconec qu√® ha portat a Iglesias a donar el pas endavant de diumenge a la nit en televisi√≥ i en un format de gran audi√®ncia; ni quant temps podr√† aguantar sense matisar les seves afirmacions despr√©s que, com era previsible, li ploguin tota mena d’adjectius, insults i desqualificacions. A mi Iglesias no em diu massa res i √©s molt probable que hi hagi altres interessos en la seva resposta, encara que hagi dit una veritat com un temple. Pot ser. Per√≤ quin pol√≠tic no mira de treure cada dia r√®dit de les seves declaracions? Iglesias ha estat valent sabent que despertaria el sentiment patri de tancament de files davant d’una cosa que son√©s a una m√≠nima defensa de Puigdemont.

Estem parlant, d’aqu√≠ la import√†ncia, no nom√©s de la seva condici√≥ de l√≠der indiscutible de Podemos sin√≥ que s√≥n paraules pronunciades pel vicepresident quart del govern d’Espanya. Per aix√≤ tenen un valor i un plus d’import√†ncia. Aquesta va ser la conversa d’una mica m√©s d’un minut i mig entre el periodista i Iglesias:

Pregunta: Per qu√® el rei em√®rit √©s un fugit i Carles Puigdemont √©s un exiliat, que √©s com els anomena vost√® a un i a l’altre?

Resposta: Carles Puigdemont si √©s a Brussel¬∑les no √©s per haver robat diners a ning√ļ, ni per haver provat d’enriquir-se sin√≥ per portar les seves idees pol√≠tiques fins a un extrem i per vies, al meu judici err√≤nies i que no tenen per qu√® ser indiferents al dret. Per√≤, d’alguna manera, perdona la duresa de l’expressi√≥, s’ha fotut la vida per sempre, perqu√® s’ha fotut la vida per sempre per les seves idees pol√≠tiques, que jo no comparteixo i no crec que els seus actes com a president hagin de ser necess√†riament indiferents al dret. All√≤ de l’altre, si √©s veritat, sempre posem a tot el presumptament, no sigui que jo acusi d’una cosa que no s’hagi provat. Si presumptament, efectivament, ha robat diners, o ha estat utilitzant targetes black i altres, crec que la consideraci√≥ moral √©s completament diferent.

P: El considera [a Puigdemont] realment un exiliat, com es van exiliar molts republicans durant la dictadura del franquisme, per exemple? Els pot comparar?

R: Doncs ho dic clarament, crec que s√≠, crec que s√≠. I aix√≤ no vol dir que jo comparteixi el que van fer, ni la forma, ni que entengui que el que va fer pugui ser indiferent al dret. Per√≤ crec que el que va fer va ser motivat per les seves conviccions. Em sembla un error, i jo no vull que Catalunya s’independitzi d’Espanya. Per√≤ si em diuen: el que va fer Puigdemont √©s igual de reprovable moralment que el rei Joan Carles?… doncs no estic d’acord. Em sap molt greu si aix√≤ que dic molesta. Per√≤ no hi estic d’acord.

Amb dues preguntes amb dues respostes concretes i precises n’hi ha hagut prou per obrir la caixa dels trons. Aqu√≠ es veu l’enorme dany que s’ha com√®s amb el relat √ļnic del a por ellos, el judici al proc√©s i totes les mentides que all√† es van dir, la banalitzaci√≥ del concepte de cop d’estat, les acusacions de rebel¬∑li√≥ i la presentaci√≥ de l’independentisme pac√≠fic catal√† com un grup de criminals. A Espanya s’ha mamat aix√≤ durant molts anys, s’ha sentit un dia despr√©s d’un altre en r√†dios i televisions, s’han obert diaris cada dia durant anys. I aix√≤ ha calat fins a l’√ļltim rac√≥ de la geografia espanyola.

Per aix√≤ √©s important el que ha dit Iglesias i m’importa poc l’inter√®s -electoral?- que pugui tenir: per comen√ßar a desconstruir un discurs, el que portar√† molt temps. Nom√©s un exemple: Quant temps ha de passar perqu√® es reconegui que els exiliats catalans no van fugir de la just√≠cia espanyola sin√≥ que davant de la injust√≠cia espanyola van preferir posar-se en mans de la just√≠cia europea?
Informa:ELNACIONAL.CAT (19-1-2021)

130 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: