PABLO IGLESIAS O QUAN ELS ESPANYOLS S’ENFADEN SI ELS DIUS ESPANYOLS

“Pablo Iglesias o quan els espanyols sâenfaden si els dius espanyols”.
Protegits pel nacionalisme dâestat, banal, fins i tot els progressistes espanyols se sorprenen i sâirriten quan els demanes què pensen que sĂłn sense nosaltres.
A les xarxes sâha organitzat una petita polèmica de resultes dâun agut comentari del periodista i escriptor de Campanet Pere Antoni Pons. La cosa ĂŠs que Gabriel RufiĂĄn havia entrevistat Pablo Iglesias i el fundador de Podem ho havia agraĂŻt amb un comentari força elogiĂłs en què comparava el candidat a la batllia de Santa Coloma amb Jordi Ăvole. Pons va respondre: âEl polĂtic que havia de transformar Espanya âperò no ho ha fetâ diu que el polĂtic que havia de fer la independència âperò no lâha fetaâ seria el substitut ideal del periodista que havia de renovar el periodisme âperò no ho ha fetâ. MĂŠs espanyol, impossible, tot plegat.â
Iglesias sâha sentit ofès perquè entĂŠn que Pons fa servir la paraula âespanyolâ com a insult i li ha demanat que es disculpĂ s, cosa que aquest, coherentment, no ha fet. La seua resposta ĂŠs, en canvi, impecable: âNo ĂŠs culpa meva, Pablo, si les dinĂ miques de poder i els valors hegemònics que defineixen Espanya âi que vosaltres heu contribuĂŻt a reforçar i naturalitzarâ sĂłn els que sĂłn. A mĂŠs, això que et prenguis el meu comentari com un insult diu mĂŠs de tu que de mi, eh. Abraçada.â
La reacciĂł de Pablo Iglesias no mâha sorprès gens ni mica. Li reconec que ĂŠs un dels polĂtics espanyols menys nacionalistes, però això no li ha estalviat episodis furibundament espanyolistes que tots tenim a la memòria. Dels insults a David FernĂ ndez per haver-se abraçat amb Artur Mas la nit del 9-N a aquella delirant, i denigrant, exaltaciĂł dels ânĂŠts dâandalusos i extremenysâ que ell veia com els destinats a frenar Junts pel SĂ en la campanya de les eleccions del 2015.
I no li ha estalviat aquests episodis perquè, per mĂŠs que el sorprenga, en el fons i per definiciĂł tots els espanyols sĂłn nacionalistes, banalment nacionalistes âamb lâexcepciĂł dels castellanistes comuners, aquells que reconeixen Castella com la seua naciĂł i assumeixen que el projecte nacional dâEspanya els ha robat la identitat, i els independentistes andalusos.
I això ĂŠs aixĂ perquè els espanyols, com passa en la majoria de les nacions-estat, sĂłn nacionalistes, funcionen com uns perfectes nacionalistes, però ho fan grĂ cies al fet de tenir un estat propi sense ni necessitat dâafirmar-se com a tals. De manera que si els convĂŠ poden prescindir aparentment de les seues necessitats nacionalistes i presentar-se com a neutrals, o fins i tot com a âno nacionalistesâ.
Aquesta ĂŠs, de fet, la tesi central de Michael Billig en el seu aclamat llibre Nacionalisme banal. Billig hi explica magnĂficament que una de les conseqßències de tenir un estat ĂŠs que el nacionalisme (el nacionalisme propi dâaquell estat) âdeixa dâaparèixer com un nacionalisme i desapareix en lâentorn ânaturalâ de les âsocietatsââ. La bandera penja en els edificis, ningĂş no discuteix la llengua dels rètols, les institucions pensen i actuen de manera inconscient aplicant un marc que aparenta ser el natural, neutral. I ĂŠs fonamentant-se en això que ells es poden permetre el luxe de no reconèixer-se com a nacionalistes, però ho sĂłn. Encara mĂŠs: Billig tambĂŠ explica bĂŠ un mecanisme molt mĂŠs pervers quan diu: âComplexos hĂ bits mentals naturalitzen, i dâaquesta manera ometen, el ânostreâ nacionalisme, al mateix temps que projecten el nacionalisme com un tot irracional sobre els altres.â Ăs a dir, que el poderĂłs i omnipresent nacionalisme dâestat no es concep com a nacionalisme, per això en diem banal, però, protegits pel nacionalisme dâestat, ells poden ser nacionalistes i alhora dir que el nacionalisme ĂŠs irracional.
La paradoxa del mapa pot servir per a aclarir-nos. Als PaĂŻsos Catalans ens podem discutir, si algĂş ho vol i en tĂŠ ganes, sobre els nostres lĂmits: si el mapa arriba a Oriola o sâacaba a Guardamar, si fineix a Alcanar i ja no baixa a Vinaròs, si inclou Catalunya Nord, Andorra i la Franja o no, si lâAlguer sĂ o lâAlguer no. Els bascs prĂ cticament no es discuteixen en res, però podrien debatre si la seua naciĂł abasta Navarra o no, si inclou TreviĂąo o no. Els portuguesos, a tot estirar, discutiran el traç fronterer a Olivença. I els gallecs poden dubtar si GalĂcia equival a lâactual comunitat autònoma i prou o si sâallarga a la GalĂcia estremeira, el Bierzo, la Vall de XĂ lima, lâEo-Navia⌠Però, en qualsevol cas, en quatre de les nacions de la penĂnsula ĂŠs fĂ cil de fer la cartografia. Sabem on comencen i on acaben. En canvi, quin ĂŠs el mapa de la cinquena? Quin ĂŠs el mapa dâEspanya? Lâheu vist mai?
I quan dic el mapa dâEspanya vull dir un mapa de lâEspanya sola, un que no fagocite els territoris de les altres nacions. On hi ha un mapa de la naciĂł espanyola que es veja i es visca a ella mateixa igual i no superior a les nacions catalana, basca o gallega âi a lâasturiana, aragonesa, andalusa i tots els matisos que vulgueuâ? Dâon a on va lâEspanya-naciĂł?
No trobareu cap resposta a la pregunta. Ni trobareu enlloc un mapa aixĂ, no un mapa fet des dâEspanya i fet i pensat pels espanyols. Per tant, no existeix aquest mapa de lâEspanya-naciĂł en el cap de Pablo Iglesias ni en el de ningĂş mĂŠs âi ja em perdonaran, sobretot, els andalusistes la provocaciĂł que poden veure acĂ a sota. I què vol dir això? Doncs ĂŠs ben evident. Vol dir que per a ells la seua naciĂł, naturalment, banalment, va de Portbou a Algesires i de lâEstaca de Bares a MaĂł. Ăs a dir que ocupa sempre, sempre, una part o tot el territori de les altres nacions peninsulars. I que, per tant, el seu nacionalisme âbanal i no reconegut, però com una casa de pagèsâ es basa en aquesta ocupaciĂł. Però ells ni ho pensen. Ells, fins i tot els mĂŠs esquerranosos, simplement es deixen endur per la comoditat del nacionalisme dâestat. I aleshores se sorprenen quan els recordes que sĂłn espanyols. I se sorprenen molt especialment si tu âque vius dins la seua idea dâEspanyaâ els parles de fora estant i fas evident, doncs, que no ho ets.
Un apunt final, nomĂŠs. Em deveu haver sentit parlar en algunes altres ocasions del deure de la descortesia, aquest concepte desenvolupat per Malcolm X com a instrument per a posar en relleu el conflicte racial a lâAmèrica del Nord. Dit de manera rĂ pida, la cosa consisteix a posar-los davant lâespill. A deixar de ser respectuosos amb el poder. A deixar de reverir les seues decisions banals. I de clavar-los per la cara, per tant, i tothora, que sĂłn uns privilegiats que viuen còmodament en el seu privilegi, fins i tot quan semblen ser sensibles a lâoprimit. Això ĂŠs el que ha fet, en aquest cas de Mallorca estant, Pere Antoni Pons. I aquesta ĂŠs la manera de combatre el nacionalisme banal.
Informa:VILAWEB.CAT (5-V_2023)