PACTE ENTRE PSC, COMUNS I TOT PER TERRASSA PER LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA

PSC i Tot per Terrassa (TxT) han tancat un acord a la Diputació de Barcelona i sumant el pacte previ amb els comuns pràcticament s’asseguren el govern de la Diputació de Barcelona amb la socialista Lluïsa Moret de presidenta de l’ens. PSC, comuns i la diputada de TxT sumen 23, encara per sota dels 26 que marca la majoria absoluta. Junts i ERC, que no han fet públic cap acord, sumen també 23 diputats però en cas d’empat guanyaria la llista més votada, el PSC. Es manté la incògnita sobre què faran els dos diputats independents de Junts (l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, i l’alcalde de Torroelles de Foix, Sergi Vallès) i els quatre diputats que té el PP. Tot plegat 24 hores abans del ple de constitució de la Diputació de Barcelona.

El PSC i Tot per Terrassa han fet efectiu el pacte aquest dimecres al matí, signant un document de mà de l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i la candidata del PSC a presidir la Diputació i alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret. Al document firmat, acorden “establir un marc de relacions positiu entre el futur govern de la Diputació i el grup polític TxT” i facilitar les relacions amb l’Ajuntament de Terrassa; “implicar la Diputació de Barcelona com a agent actiu i promotor de millores al municipi de Terrassa” i “disposar d’un espai de coordinació, seguiment i revisió de l’acord que permeti l’adaptació en el temps en funció dels esdeveniments”. Per tot això, el diputat de TxT es compromet a votar Moret com a presidenta de l’ens supramunicipal.

Així mateix, el PSC i TxT s’han compromès a “col·laborar per a desenvolupar el Pla de Mandat 2020-2023, i especialment en la part que afecti a Terrassa. Així mateix, s’ha acordat que TxT tingui “recursos i personal suficient per desenvolupar la seva tasca”.

Junts per Catalunya expressa la seva “preocupació” perquè “el que passa a Catalunya es decideixi a 600 kilòmetres”. En aquests termes s’ha expressat la candidata a les eleccions del 23-J, Míriam Nogueras, pocs minuts després que s’hagi segellat l’acord entre el PSC, els comuns i Tot per Terrassa. En aquest sentit, la cap de llista al Congrés ha sostingut que les institucions han d’estar “pilotades per partits catalans” i que és possible una alternativa independentista al “monopoli absolut” del PSC, malgrat que aquesta opció ara passa pels vots del PP, amb qui neguen tenir contactes. “Fins al darrer segon hi continuarem treballant”, ha assenyalat. Aquest mateix dimecres hi haurà una reunió de la cúpula del partit amb els diputats.

Ara mateix, després del pacte, el PSC, els comuns i Tot per Terrassa sumen 23 escons a la Diputació de Barcelona, els mateixos que ERC i Junts. En la primera votació cal majoria absoluta, però en segona volta n’hi ha prou amb majoria simple. En cas d’empat, s’imposaria la llista més votada, la dels socialistes. Qualsevol alternativa independentista, doncs, hauria de passar pels vots del PP.

En roda de premsa des de Barcelona, Míriam Nogueras ha defensat que des de Junts van “oferir un pacte independentista a totes les diputacions, perquè era possible”. Però ha criticat que, “malauradament, només ha estat possible a Girona”, perquè ERC ha pactat amb el PSC a Tarragona i Lleida. La candidata a les eleccions del 23-J ha insistit que és possible “una alternativa democràtica i catalana” i que “ho intentaran fins al final”.

Nogueras ha “descartat” qualsevol mena de contacte amb el PP per aconseguir els vots que falten. “Si algú planteja aquest pacte, està molt mal informat”, ha replicat. Preguntada pels diputats del PDeCAT integrat a Junts, s’ha remès a la reunió que mantindran durant el dia d’avui, on hi participaran els diputats de la Diputació. Ha assenyalat que el secretari general del partit, Jordi Turull, “donarà les explicacions pertinents”.

“Ens preocupa molt que el que passa a Catalunya es decideixi a Madrid”, ha criticat Nogueras, que ha reblat parafrasejant el seu lema de campanya: “Ja n’hi ha prou que a 600 kilòmetres es decideixi el que passa a Catalunya”.

Informa:ELTEMPS.CAT (13-VII-2023)

76 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: