PACTE ERC-PSOE: UNA CONSULTA ALS CATALANS SOBRE EL RESULTAT DEL DIÀLEG

De mica en mica es van sabent nous detalls de l’acord entre ERC i el PSOE per a la investidura de Pedro S√°nchez, que els republicans validaran definitivament aquest dijous, 2 de gener. Un dels elements que incorpora l’oferta final dels socialistes √©s que el pacte al qual s’arribi a la futura mesa de di√†leg entre governs l’acabin votant els catalans en una consulta ciutadana. Aix√≠ ho ha avan√ßat el diari Ara i ho ha confirmat ElNacional.cat.

La c√ļpula d’Esquerra Republicana va manifestar-se ahir p√ļblicament a favor de facilitar la investidura a trav√©s de l’abstenci√≥ dels seus 13 diputats. L’√ļltima paraula la tindran els 270 membres que conformen el Consell Nacional dels republicans dijous vinent a les 5 de la tarda. Fonts de la direcci√≥ reconeixen a aquest diari que no preveuen sorpreses i confien que aquell conclave serveixi per ratificar l’alian√ßa amb els socialistes, que ERC veu com “una oportunitat per a l’independentisme”.

Al llarg de l’√ļltim mes, els dos partits han intensificat els contactes per donar sortida a les demandes dels de Junqueras per passar del ‘no’ a l’abstenci√≥ i aplanar el retorn de S√°nchez a la Moncloa. L’oferta inicial del PSOE passava per circumscriure el di√†leg entre executius a la comissi√≥ bilateral Estat-Generalitat, un √≤rgan en qu√® el que es despatxen s√≥n q√ľestions relacionades amb les compet√®ncies transferides. Finalment, S√°nchez i companyia han acceptat crear un nou espai en el qual s’asseguin els presidents catal√† i espanyol.

Els resultats que s’obtinguin en aquesta mesa de negociaci√≥, que hauria de comen√ßar a caminar un cop engegui el nou govern progressista PSOE-Podemos, serien els que es durien a votaci√≥, si √©s que totes dues parts aconsegueixen pactar un punt de trobada entre el dret a l’autodeterminaci√≥ i el respecte a la Constituci√≥.

Avan√ßant-se a les possibles cr√≠tiques dels contraris a facilitar el retorn del PSOE a la Moncloa, durant la compareixen√ßa posterior a la reuni√≥ clau d’ahir dilluns de l’executiva d’ERC, la portaveu Marta Vilalta va voler deixar clar que s√≥n “esc√®ptics i no ingenus”, per√≤ que nom√©s podran “comprovar si va de manera seriosa” si ho intenten. “Ens costa molt creure en aquest PSOE, per√≤ creiem que √©s una oportunitat per a l‚Äôindependentisme que tenim l‚Äôobligaci√≥ d‚Äôaprofitar”. I ha afegit un detall que no √©s menor, que “un nou engany del govern espanyol podria ser definitiu per acabar de conv√®ncer la majoria de catalans que encara no veuen la independ√®ncia com la soluci√≥”.

Els tempos dels republicans compliquen les intencions de S√°nchez de ser investit abans de Reis. El Consell Nacional es reuneix el dia 2 a la tarda. Per b√© que el ple d’investidura podria convocar-se en paral¬∑lel i abans de saber el veredicte final d’ERC, els republicans confien que el PSOE no els far√† aquesta descortesia. D’aquesta manera, comprimint al m√†xim els terminis, com a molt d’hora S√°nchez podria ser investit el dia 7 de gener en segona votaci√≥. El debat comen√ßaria el cap de setmana del 4 i 5.
iNFORMA:elnacional.cat (31-12-2019)

205 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: