PALUZIE (ANC): ” ENS HEM DE PREPARAR PER UNA DECLARACIÓ UNILATERAL “

La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, ha descartat proposar i impulsar una llista unitària de l’independentisme per a les pròximes eleccions catalanes, a diferència de comicis anteriors en els quals l’entitat sobiranista va ser un dels principals actors a demanar que els partits independentistes es presentessin junts.

Paluzie ha explicat que aquesta opció es va descartar en el full de ruta de l’ANC aprovada en l’Assemblea General que l’entitat va celebrar el 22 de març i que en aquesta reunió es va votar una esmena d’assemblees territorials que ho proposaven i que es va acabar rebutjant.

Així mateix, ha sostingut que l’ANC prefereix no entrar en el debat sobre quan i com han de ser les eleccions, ja que hi ha «interessos electorals dels uns i els altres» i qualsevol cosa que digui l’entitat serà interpretada com que està defensant un partit concret, segons ella.

No obstant això, ha avisat que «aquest ambient preelectoral no és molt bo, hi ha molta tensió preelectoral i això genera evidentment unes discussions entre els independentistes més posicionats amb un partit polític o un altre que generen un ambient una mica irrespirable».

Encara que no demanaran una llista unitària, Paluzie ha afirmat que en aquesta ocasió el que exigeix l’ANC és que en els programes electorals dels partits independentistes s’inclogui la via unilateral i que, si l’independentisme supera el 50% dels vots, «es reactivi la unilateralitat i es preparin per a una declaració d’independència».

Considera que el 2017 es va fer un referèndum unilateral però que la declaració d’independència del 27 d’octubre no es va fer efectiva perquè, al seu judici, el Govern català no estava preparat per a fer-ho, per la qual cosa considera que, si hi ha més del 50% de suports a l’independentisme, les institucions hauran de «preparar-se per a fer una declaració d’independència efectiva».

«Col·lectivament ens hem de preparar per a una declaració d’independència per tal de ser capaces de sostenir-la», i ha apuntat que això inclou moltes coses, com a temes econòmics, tenir preparats crèdits pont i altres qüestions que permetin fer tots els passos necessaris per a fer efectiva la independència.

La presidenta de l’ANC ha reconegut que el que demanen des de l’assemblea són les estructures d’estat que el Govern de Carles Puigdemont pretenia fer en la legislatura passada, però ha reiterat que en aquell moment no es van dur a terme i que per això les tornen a reclamar.

«Alguna part de l’independentisme diu que estem en el dia de la marmota. Sí, lamentablement hi ha moltes coses que en aquests anys no s’han fet bé i que hem de fer bé. Cal assumir que no les van fer bé», ha subratllat.
Informa:DBALEARS:CAT (5-9-2020)

351 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: