PALUZIE FA UNA CRIDA A MANTENIR LA MILITÀNCIA INDEPENDENTISTA

( GEMMA BUSQUETS )

A sis mesos d’acabar el seu mandat com a presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie va fer ahir una crida a la constància i activisme de la militància independentista en totes les xarxes i àmbits, des de la llengua fins als sindicats o la sobirania energètica, davant del context actual de desunió dels partits polítics independentistes, un temps de transició en què “col·lectivament ens hem d’encaminar cap a la ruptura”.

Elisenda Paluzie va ser ahir al vespre a l’Auditori Viader com a primera convidada en el cicle d’entrevistes Parlem amb els nostres presidents que cada primer dijous de mes organitza la territorial de l’ANC a Girona i que condueix el director d’El Punt Avui, Xevi Xirgo. Pel que fa al paper dels partits independentistes en relació amb els pressupostos espanyols, Paluzie va explicar que la tesi majoritària del secretariat de l’Assemblea és que no s’haurien de votar els pressupostos de l’Estat mentre no hi hagi un respecte pel dret a l’autodeterminació. Hi va afegir que sempre han defensat una “estratègia de bloc” en els fronts exteriors. “Decep que Junts i ERC aconsegueixin posar-se d’acord per formar govern a la Generalitat però que no hi hagi manera en els altres fronts; decep i no ajuda que no hi hagi aquest esforç”, va destacar. En aquest sentit i en el torn de preguntes, des del públic es va demanar si la feblesa del govern català davant l’Estat és per por o per por de perdre la cadira. Paluzie va rememorar l’herència de derrotes de Catalunya assenyalant que “costa revertir això”, i va concloure amb un missatge d’empoderament com a poble: “No som conscients de la nostra força; barallats i tot, farem la independència.” Sobre la taula de diàleg va destacar que no ha de ser “un parany” per no aconseguir l’objectiu final, i guanyar quotes d’autogovern que “allunyin la independència”. També va recordar que les convocatòries electorals, en vista de les pròximes municipals, “no afavoreixen” perquè engeguen les competències entre partits. En relació amb la “ruptura”, per Paluzie cal treballar en l’endemà, en com “sostenir la declaració d’independència”. Sobre una possible repetició del referèndum, va preguntar-se en quines condicions ha de ser per millorar l’1-O.

Converses

Va explicar que al llarg d’aquests anys com a presidenta de l’Assemblea “s’ha parlat i s’ha avançat molt lentament” sobre com tornar-ho a fer però “no s’ha tocat os” en l’anàlisi del que va fallar la tardor del 2017. El que ha condicionat aquestes converses i l’autocrítica, va assenyalar Elisenda Paluzie, “són les ferides dels actors protagonistes del 2017 que no s’han cicatritzat”. Xirgo va demanar sobre una data que permeti accelerar, en un altre moment clau per aprofitar. “Tot el que fem fa que la data s’avanci.” Paluzie va recordar, però, la necessitat d’alinear tots els elements: “La sentència d’Estrasburg pot ser molt o no pot ser res; no sacralitzem coses concretes de les quals esperem molt.”

Informa:ELPUNTAVUI.CAT (5-XI-2021)

102 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: