PALUZIE: ” L’ESTAT ESPANYOL VOL ESCLAFAR-NOS, CAL OFENSIVA “

( M.PIULACHS )

“Tot i els moments convulsos actuals, és un camí sense retorn, malgrat la marrada feta ara. Hem vist que complim totes les condicions del dret internacional per declarar la independència de Catalunya.” Ho afirmava ahir la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, en la cloenda del Congrés d’Independències Unilaterals , celebrat divendres i ahir, amb líders bàltics i eslovens entre els convidats.

Paluzie va lamentar que l’acció dels polítics catalans i la del carrer no estiguin actualment en la mateixa sintonia, però va advocar per canviar estratègies i actuar, no només reaccionar com ara. “L’Estat espanyol vol esclafar-nos perquè en una o dues generacions no reaccionem. I no només podem mobilitzar la ciutadania per pagar les noves multes del Tribunal de Comptes, cal anar a l’ofensiva. I si no hi ha un lideratge institucional, el ciutadà pot, al final, no sortir al carrer ni voler pagar més.” Paluzie va insistir: “L’essència de l’Assemblea és condicionar l’agenda política des de la societat civil. Per incòmodes que siguem, no podem deixar d’exigir als partits que respectin la voluntat dels electors.”

En la cloenda, conduïda pel periodista Oriol Tugas, la coordinadora de la comissió d’incidència internacional de l’ANC, Joana Pujol, va fer un resum dels aprenentatges i experiències abordats durant les diferents sessions de treball i en la conferència inaugural, que –segons van informar– es recollirà en un document que d’aquí a uns dies es podrà consultar en el web de l’entitat.

“La via unilateral ha estat estigmatitzada. L’Assemblea és l’única organització que l’ha defensada en els darrers anys a Catalunya. El temps ha demostrat l’error estratègic d’abandonar-la”, va assegurar Pujol.

Pel que fa als aprenentatges d’altres països, la coordinadora els va resumir en quatre eixos: “La independència té uns costos que cal assumir i cal estar preparats; cal aprofitar finestres d’oportunitat, com ara el Brexit o les resolucions de tribunals internacionals; la declaració d’independència cal mantenir-la fins al final, i és necessària una mobilització popular constant i de control del territori.” Pujol va insistir que Catalunya, des de diversos àmbits, el que ha d’aconseguir en aquests moments és “fer ingovernable l’imperi”, usant un símil llatí.

El ‘Brexit’, “una oportunitat”

En el Congrés d’Independències Unilaterals de l’ANC es va parlar del concepte “finestres obertes”, que a vegades es preveuen i d’altres no, en l’àmbit internacional o al mateix país, que cal aprofitar per empènyer el camí cap a la independència de Catalunya.

La presidenta de l’ANC ho exemplificava amb la realitat de la Gran Bretanya i “on hi pot haver canvis de fronteres”. Detallava que el Brexit ha demostrat que hi pot haver vida, també comercial, fora de la Unió Europea. Una situació que alhora també tensa la situació d’Irlanda del Nord. A més, el moviment independentista creix al País de Gal·les, i el Partit Nacional Escocès va tornar a guanyar les eleccions i no renunciarà a plantejar a Londres un segon referèndum.
Informa:ELPUNTAVUI.CAT (9-5-2021)

231 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: