D’altra banda, la presidenta de l’ANC ha detallat que el darrer full de ruta de l’entitat, aprovat al maig, no fixa un termini per reprendre la via unilateral i reclama als partits que, per prosseguir-hi, se superin el 50% dels vots independentistes a les eleccions catalanes. En aquest sentit, ha asseverat que la via unilateral és “complexa” i que cal estar “més reforçats” i amb més legitimació en termes de vots.

Paluzie ha explicat que l’ANC aposta per preparar-se per la via unilateral, ja que l’Estat no reconeix Catalunya com un subjecte polític i tampoc el dret d’autodeterminació. Així, el full de ruta apunta que cal “compensar les febleses” de l’1-O i acumular forces per reprendre aquesta via.

La presidenta de l’Assemblea ha admès que ara hi ha “disparitat” dins del moviment independentista, però que també ha estat present en altres ocasions, com el 2012 o 2013. Per això, ha insistit en fer una crida a la unitat “davant la previsible condemna dels dirigents polítics i entitats” que serveixi per “reprendre el camí cap a la independència i tornar a posar al centre l’objectiu”.

Paluzie, que ha rebutjat que l’ANC es pugui convertir en un partit polític i que tampoc ho permeten els estatuts, també ha descartat que les apostes “més moderades” dins de l’independentisme no es limiten al paper dels republicans al Congrés, sinó que “estan repartides a tots els partits polítics”.

Informa:ELNACIONAL.CAT (9-8-2019)