PAS ENDAVANT DE L’INSTITUT D’ESTUDIS CATALANS PER LA UNITAT DE LA LLENGUA ( RAMON SERRA )

( RAMON SERRA, editor) )
Continua la persecuci√≥ del catal√† per terra, mar i aire. Mentrestant hi ha un n√ļvol de silenci nom√©s ratllat per alguna protesta individual o alguna acci√≥ de la Plataforma per la Llengua . Massa poc combat per a tant mal. I mentrestant, els avis se’ns moren en castell√† perqu√® ning√ļ obliga els cuidadors a aprendre la llengua del pa√≠s. I mentrestant, la Generalitat no fa complir la llei de Consum pel que fa a l’etiquetatge dels productes, una llei avalada fins i tot pel TC. I mentrestant, el m√©s d’un mili√≥ de persones que han arribat aqu√≠ l’√ļltima d√®cada poden prescindir ol√≠mpicament del catal√† i de fer-lo servir en el seu treball o negocis. I mentrestant, cada cop ens arriben m√©s “matasanus” de fora que volen guarir-nos el cos i ens maten l’esperit,la llengua. Com si per ser metge no fes falta sabler la llengua del pa√≠s. I mentrestant…

En fi, no vull fer un glossari de coses nom√©s negatives.Tamb√© n’hi ha de positives com l’acord entre l’Institut d’Estudis Catalans (IEC),la Universitat de les Illes Balears (UIB) i l’Acad√®mia Valenciana de la Llengua (AVL) per fer una normativa inclusiva i unit√†ria de la llengua catalana. Aquest anunci t√© una significaci√≥ especial per les circumst√†ncies que ha viscut la llengua catalana amb la creaci√≥ de l’Estat de les autonomies.

En efecte, fins fa poc l’IEC feia i desfeia com volia en els aspectes normatius de la llengua.I no em refereixo solament a les adaptacions gramaticals com la supressi√≥ d’alguns diacr√≠tics i d’altres aspectes prou pol√®mics. Em refereixo al cap√≠tol teritorial. L’IEC actuava com a √ļnica acad√®mia normativa de la llengua en tot l’√†mbit ling√ľ√≠stic. Per√≤ la creaci√≥ de l’estat de les autonomies li havia llevat aquest poder, perqu√® l’estatut balear concedia la potestat normalitva de la llengua a la Universitat i al Pa√≠s Valenci√† es delegava a l’AVL. Durant molt de temps,l’IEC havia ignorat aquestes acad√®mies fins al punt que tenia delegaci√≥ ,per exemple, a Alacant.

Aquesta situaci√≥ era molt perillosa, perqu√® de facto es podia consagrar el separatisme blaver valenci√†. Ara amb aquest acord es pret√©n refor√ßar la unitat de la llengua, bo i respectant les diverses varietats dels territoris. Bingo! De fet, el diccionari catal√†-valenci√† i balear de Francesc Moll n’√©s un procedent molt valu√≥s.

S√≠, ja s√© que la batalla principal √©s l’√ļs de la llengua, especialment al carrer. Per√≤ si no partim d’uns principis unitaris i comuns estem perduts. Fins ara l’ICEC tenia un corpus ling√ľ√≠stic gaireb√© nom√©s basat en el Princip√†t. Per tant, cal eixemplar i posar a l’abast de tothom la riquesa de la nostra llengua, que √©s molta diversa i variada.
Si despr√©s de refermar la unitat posem en pr√†ctica la col¬∑laboraci√≥ en l’ensenyament, mitjans de comunicaci√≥ i tot el que afecta al dia a dia tindrem unes bones eines recolzades per uns bons fonaments. Una casa no nom√©s s’edifica amb uns bons fonaments, per√≤ sense ells no es possible construir res.

364 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: