PATRIMONI NACIONAL, UN POU SENSE FONS PER COBRIR DESPESES DE LA MONARQUIA

“Patrimoni Nacional, un pou sense fons per cobrir despeses de la monarquia ”
(ALBA SOLÉ )

La monarquia costa 8,4 milions d’euros, segons els Pressupostos Generals de l’Estat de 2021. Ara bé, no només són aquests milions el que paguen els espanyols i espanyoles per mantenir aquesta institució ja que en aquesta partida no hi figuren els pagaments per multituds de serveis que assumeixen altres administracions.

Per exemple, les despeses de seguretat de la monarquia les cobreixen els ministeris d’Interior i Defensa i els actes oficials i l’agenda a l’estranger ho paga el ministeri d’Exteriors. Si més no, segons explica El diario.es, el gran calaix de sastre on van a parar nombroses despeses de la família real és Patrimoni Nacional.

Aquest organisme, que depèn del ministeri de Presidència, està pensat per protegir i conservar els monuments i edificis singulars de l’Estat però, amb els anys, s’ha convertit en un colador on la monarquia espanyola carrega factures de tot tipus.

Aquest dijous el govern espanyol informava que el rei emèrit Joan Carles I seguia comptant amb assistents personals el cost del qual era assumit per Patrimoni Nacional a petició de la Casa del Rei. Concretament, l’emèrit compta a Abu Dabi amb tres ajudants de cambra pagats per Patrimoni Nacional.

Segons la Moncloa, Joan Carles té aquest tipus d’assistents des del moment en que va ser coronat el 1975 i els segueix tenint des del moment en que va abdicar el 2014 “d’acord amb el que està previst en la legislació vigent”.
Indemnitzacions per acomiadaments improcedents

El diario.es assegura aquest dilluns que Patrimoni Nacional es fa càrrec d’altres serveis com indemnitzacions per acomiadaments improcedents a la tripulació del iot Fortuna, el manteniment de la casa on s’allotjava Corinna Larsen quan era a Madrid i les assegurances dels Ferrari, Rolls Royce i altres cotxes que l’emèrit havia rebut com a regals.

La Zarzuela té una plantilla de treballadors molt gran que no entra dins dels 3,8 milions en despeses de personal que reflecteixen els seus comptes i que es mantenen a través de Patrimoni Nacional.

Es desconeix quin és l’import de les comissions de servei corresponents al personal que assisteix la família real, apunta el citat digital. L’únic que se sap és que en el seu últim informe sobre Patrimoni Nacional, el Tribunal de Comptes va qüestionar els pagaments avançats per la Casa Real per un import de 20.676,59 euros per aquest concepte.
Els viatges de l’emèrit

“Aquests pagaments es justifiquen amb factures d’una agència de viatges a nom de la Casa de S.M. el Rei, pel cost de bitllets de vaixell, avió i hotel. No es considera justificat aquest atípic sistema, que distorsiona el procediment de pagament i la justificació nominal d’aquestes despeses”, recollia l’informe del Tribunal de Comptes.

Per la seva banda, Patrimoni Nacional va argumentar que “en algunes ocasions, aquests desplaçaments es fan en total confidencialitat per motius de seguretat”. “En aquests casos no s’informa prèviament a Patrimoni Nacional de la realització dels viatges i fins i tot els interessats són avisats de la prestació del servei amb temps escàs, per tant les gestions i el pagament de la reserva d’hotels, vaixells i avions es realitzen directament per la Casa de S.M. el Rei”, explicaven en el seu escrit d’al·legacions.
Informa:ELNACIONAL.CAT (18-1-2021)

261 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: