PEDRO CASADO, UN ALTRE GENOCIDA ESPANYOL DEL CATALÀ SENSE CÀSTIG

🔈 Escolta l’editorial de Ramon Serra, editor de radiocatalunya.cat.

 

(RAMON SERRA, editor de RADIOCATALUNYA.CAT )
Reconec que el tema de la llengua em fa bullir la sang. No hi puc fer res. Per això quan sento qualsevol barrabassada per part espanyola la meva mala llet no té límits. Amb tot, tinc la sensació que a costa de rebre patacades sembla com si la gent s’hagués acostumada a entomar-ho tot o en últim cas a la resignació. No d’altra manera puc entendre les poques reaccions a les paraules de Pedro Casado a Palma dient que allà no s’hi parla català, sinó mallorquí, menorquí, eivissencs i formenterenc. No en volia saber d’altra!

Tot un cap de l’oposició espanyola que desbarra no per ignorància, que ja seria greu, sinó simplement per odi, per supremacisme castellà que la majoria dels espanyols porten a les venes. No oblidem que el terme de llengua catalana en l’estatut de les Balears va ser aprovat fins i tot pel PP . Aleshores es tracta simplement d’un delicte d’odi, d’un pas més del genocidi cultural que la dreta/extrema dreta espanyola especialment patrocina un dia sí i l’altre també .A questes actituds han de rebre el nom de genocides, d’assassins de pobles i de llengües. No s’hi val jugar amb els qualificatius. I cal dir les coses pel seu nom, sense por .
Penso que a aquestes declaracions se’ls podria aplicar pel cap baix el delicte d’odi. Més clar, l’aigua. Ara bé, caldria que algú en prengués la torxa i ho denunciés judicialment. Possiblement no seria condemnat. Ja coneixem tots com se les manega la justícia espanyola i, per tant, no cal perdre-hi ni cinc minuts amb discussions. Si més no cal fer rebombori quan tenim tota la força de la raó, malgrat no tenir la raó de la força. Si no ho fem nosaltres, qui ho farà?

Anys enrere jo havia caigut en aquell parany que diu que la justícia espanyola és igual per a tothom. Com a mínim vaig anar tres vegades a denunciar al jutjat de guàrdia sobre violacions al català D’allà vaig sortir amb la còpia de la denúncia timbrada i tal dia farà un any. Més ben dit en tots els casos vaig rebre resposta al cap de ben passat uns bons mesos amb un “rechazada la denuncia” o alguna cosa semblant. Fa tant de temps que mentiria si digués que recordo amb exactitud les paraules del jutjat. Però per al cas és el mateix, perquè va anar a la paperera.

No cal dir que jo no tinc la força de Vox o de Ciudadanos als quals admeten totes les denúncies. Però em sembla que aquí tenim prou entitats i/o partits polítics que hi haurien de dir alguna cosa. Per tant, cal carregar menys la responsabilitat de la llengua als ciutadans individualment i més en els organismes que en teoria n’haurien de ser els responsables.

Possiblement sigui demanar la lluna. En aquest cas no comprenc com alguns somien encara amb la independència si són incapaços de fer un sol gest que els costi una mica o ben poc per la llengua. És una llàstima que de vegades fa la sensació d’una impotència total. Però com deia Manuel de Pedrolo: “protesta encara que no serveixi de res”. A la força.

315 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: