PEDRO SÁNCHEZ ANUNCIA QUE LES AUTONOMIES GESTIONARAN EL 55,5% DELS FONS EUROPEUS

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat l’arribada de 3,4 milions de dosis addicionals de la vacuna de Pfizer a l’agost. “Ens permetrà passar de 13 a 16 milions de dosis administrades a l’agost i anticipar l’objectiu del 70% de població vacunada amb pauta completa”, ha dit Sánchez aquest divendres en una compareixença prèvia a la conferència de presidents que té lloc a Salamanca. La reunió de treball ha donat el tret de sortida passades les 11 hores sense el president del Govern, Pere Aragonès, que es troba a Ginebra visitant Marta Rovira i qui ha donat importància a la reunió bilateral entre governs que es donarà dilluns.

Sánchez ha fet l’anunci pocs minuts abans d’iniciar la reunió de treball i ha destacat que en aquest últim any, des de l’última conferència de presidents presencial a La Rioja, “s’ha avançat”, ja que, a diferència de l’any passat, hi ha vacuna, “recuperació econòmica” i “creació de llocs de treball”. La compra “extraordinària” dels 3,4 milions de dosis acordada pel Ministeri de Sanitat permetrà “augmentar el ritme de vacunació”, ha remarcat Sánchez.

La trobada aborda la campanya de vacunació contra la covid-19 i els efectes del virus així com els pròxims passos del pla de recuperació i el repte demogràfic. El president del govern espanyol ha afirmat que cal “abonar l’esperança i l’optimisme” i ha dit que “cal fer-ho junts”. Sánchez ha comparegut acompanyat del president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, amfitrió de la trobada.

55,5% dels fons europeus

En la reunió, Sánchez també ha comunicat a les autonomies que gestionaran el 55,5% dels fons europeus que rebrà l’Estat espanyol aquest 2021. Les comunitats rebran 10.500 milions d’euros dels 19.036 milions d’euros que Espanya ingressarà de la Comissió Europea. La xifra que correspon a les autonomies és el 43% dels 24.197 milions d’euros que el govern espanyol havia pressupostat per aquest any.

El torn d’intervenció de cada president autonòmic serà de només cinc minuts, la qual cosa ha generat crítiques. Els caps d’executius autonòmics del PP han mostrat el seu malestar pel fet que l’ordre del dia hagi consistit en només dues frases i que no s’hagi consensuat prèviament. La presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha lamentat el “tracte preferent a comunitats insolidàries i deslleials”, en referència a Catalunya i el País Basc.

Diversos presidents autonòmics han criticat en declaracions a l’arribada a Salamanca l’absència d’Aragonès. El president del País Valencià, Ximo Puig, ha considerat que és un “immens error” no ser en l’espai on es discutiran qüestions que afecten a totes les autonomies. També ha criticat l’absència de la Generalitat el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, que també ha censurat que el País Basc assisteixi imposant condicions.

Díaz Ayuso ha dit que espera “realment poc” de la trobada i ha afirmat que els interessos de les autonomies “no són mai escoltats” per l’executiu de Pedro Sánchez. Díaz Ayuso ha avisat que si la pròxima conferència de presidents no es convoca “conforme el reglament”, no hi assistirà. El president gallec, Alberto Núñez Feijóo, ha lamentat que no s’hagi pogut debatre ni preparar prèviament l’ordre del dia i, per aquest motiu, ha titllat la conferència de “reunió informal”.

L’última conferència de presidents es va celebrar a l’octubre de forma telemàtica. La darrera trobada presencial va ser fa un any, el 31 de juliol de 2020, a La Rioja. En aquella ocasió, el president del Govern, Quim Torra, tampoc va assistir a la reunió.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (30-VII-2021)

213 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: