PEDRO SÁNCHEZ BUSCA ACORDS AMPLIS PER EMPENDRE UNA REFORMA CONSTITUCIONAL

( PEDRO VALLÍN )

El president Pedro Sánchez ha posat el seu ministre de Presidència, Félix Bolaños, al capdavant d’una secretaria específica al PSOE que té com a objectiu la reforma constitucional. Sobre aquesta qüestió, Sánchez va parlar ahir a la Ser de la incorporació de nous drets, com els que estan relacionats amb la salut o el medi ambient. Però també va deixar caure que la inviolabilitat del Rei és una cautela anacrònica, d’“una altra etapa”. Això també li serveix per insistir en la seva posició que el rei emèrit deu explicacions als espanyols sobre la seva sortida del país.
El president al·ludeix a nous drets de salut i ambientals i també a la inviolabilitat del rei

Tot i que Sánchez va expressar que vol que el PP torni a una responsabilitat d’ Estat que posi els interessos del país al davant de l’agenda política –que consisteix a tombar un govern que, va recordar, sempre ha qualificat d’il·legítim–, també va confessar que és escèptic sobre aquest tema, atès que ni tan sols es va avenir a una modificació simple del text constitucional perquè s’elimini el tractament de les persones amb discapacitats com a “disminuïts”. Aquest escepticisme el va voler expressar en una frase que combina un vell adagi amb una perspectiva de gènere que sembla treta de la llei de només sí és sí : “ Dos no ballen si un no ho vol”.
Abans d’iniciar la reforma agreujada, el govern sospesa aplicar l’article 92: una consulta a la ciutadania

En tot cas, la bandera d’una revisió constitucional és una de les cartes que sempre ha considerat el president Sánchez com a possible eix discursiu del seu últim any de legislatura. La idea de llançar el debat sobre un peremptori aggiornamento de la nostra llei de lleis en el tram final de la legislatura la té al cap des que va començar a planificar el mandat, durant l’any 2019, perquè qualsevol eventual modificació que hagi de passar pel procediment agreujat exigeix eleccions: l’aprovació per dos terços de les Corts, el fet de dissoldre-les, les eleccions, una segona aprovació de les dues cambres i finalment un referèndum. Si el PSOE es decideix per aquest procediment –i ho hauria de fer si la reforma incumbeix qualsevol modificació del títol preliminar, la secció primera del capítol segon del títol I (relativa a drets individuals i llibertats públiques) o a qualsevol aspecte del títol II (que incumbeix la corona, tant la modificació de la successió dinàstica per eliminar la preeminència de l’ home com retallar la inviolabilitat del Rei)–, aquest fet modificaria l’escenari polític. El pla estudiat a la Moncloa els últims mesos, tot i això, preveu una opció per reobrir un marc constituent a què el PP es podria afegir: aplicar, prèviament al procediment agreujat, l’article 92 de la Constitució, que habilita el Govern central a sotmetre a referèndum qualsevol qüestió rellevant. Es tracta de preguntar a la població si s’ha d’emprendre la reforma. Els números que feia anar la Moncloa fa mesos ja apuntaven, assenyalen fonts socialistes, a un suport pròxim a un 70%.

Un altre dels aspectes que s’ha debatut és la conveniència de mantenir oberta la hipòtesi de la reforma constitucional per si hi hagués receptivitat social i política per adoptar alguna solució per a la crisi territorial de l’ Estat que exigeixi algun ajust constitucional. Dit d’una altra manera, a la credibilitat de la taula de diàleg amb Catalunya li dona oxigen la mera menció de la hipòtesi de reforma. Es treballa en tots els escenaris.
Informa:LAVANGUARDIA.COM (19-X-2021)

116 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: