PEDRO SÁNCHEZ PREPARA UNA ” ENVESTIDURA “

“Sánchez prepara una ‘envestidura’”
El dirigent del PSOE valida amb la dreta el cop d’estat digital i actua com si no necessités el suport d’ERC per a la investidura *** Soler calcula que el País Valencià necessita 4.000 milions més de finançament *** La futura llei d’educació del govern balear no inclou el català com a llengua vehicular

( PERE MARTÍ )
Escenari. Pedro Sánchez no sembla gaire interessat a obtenir l’abstenció d’ERC en el debat d’investidura o potser es pensa que els republicans encara són a les posicions on eren el mes de juliol, quan estaven disposats a fer-lo president en canvi de res. La situació ha canviat, però el dirigent del PSOE no tan sols no fa gestos de distensió que permetin un diàleg seriós amb els republicans, sinó que manté la política d’hostilitat envers l’independentisme que va practicar durant tota la campanya electoral. Les decisions del PSOE i les declaracions dels seus ministres no ajuden a establir un marc de confiança que necessita tota negociació.

La decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d’aturar l’obertura de tres delegacions de la Generalitat a l’exterior per un recurs del govern espanyol presentat el mes passat és una mina més en el camí cap al diàleg. Es pot dir que va ser una decisió presa abans de les eleccions, però el recurs és del mes passat, molt recent, presentat per Josep Borrell, fins avui ministre d’Afers Estrangers, que ha estat rellevat provisionalment per Margarita Robles, fins que hi hagi, si n’hi ha, nou govern espanyol. Prohibir l’obertura de noves delegacions demostra a l’exterior que la Generalitat viu sota una 155 permanent i no revisable, encara que administrativament no sigui vigent. La prohibició s’afegeix a la suspensió del Pla d’Acció Exterior de Catalunya que va decretar el TC el 30 d’octubre passat, també a petició del govern espanyol en funcions.

Però poques hores abans de començar les converses formals amb ERC, el govern espanyol ha convalidat el decret llei de seguretat ciutadana a la diputació permanent del congrés espanyol gràcies als vots de PSOE, PP i Cs i amb una abstenció incomprensible de Podem. És un decret llei que estableix la censura digital, retalla llibertats i té per objectiu combatre la república digital catalana que alguns ridiculitzaven tant i ara han d’anar corrents a legislar a la turca per aturar-la. La votació demostra que els socialistes estan més còmodes amb el PP i el PSOE, en qüestions d’estat, que no amb Podem i evidentment amb ERC. Els socialistes aproven amb la dreta el cop d’estat digital, però després reclamen el suport de l’esquerra per a la investidura.

L’abstenció de Podem, malgrat que els seus dirigents havien refusat la censura digital, només s’explica pel complex de Pablo Iglesias de ser disciplinat perquè no el tornin a acusar de fer fracassar un govern ‘progressista’. Un govern que avali un decret com aquest no es pot qualificar de progressista, per més teatre que hi posin. A l’hora de la veritat han estat Ciutadans i el PP que han donat suport a Sánchez, sense que el PSOE hagi manifestat símptomes de rebutjar el suport de la dreta. Aquí, com en el 155, l’eix nacional espanyol s’ha imposat a l’eix esquerra-dreta.

El PSOE recull allò que va sembrar durant la campanya electoral però manté i no rectifica la seva estratègia, com s’ha vist avui amb la llei mordassa digital. La inefable vice-presidenta, Carmen Calvo, ha tornat a repetir que el diàleg amb ERC exclou parlar d’autodeterminació, un dret que segons ella no existeix, i l’ha emmarcat dins la comissió bilateral, Generalitat-estat, creada per discutir traspassos autonòmics. En lloc de cercar possibles punts de trobada, els membres del govern de Sánchez es dediquen a posar l’accent en les diferències. No sembla pas una bona estratègia negociadora, llevat que repeteixi l’estratègia de l’estiu passat: Sánchez pregona un pacte d’esquerres però dificulta l’abstenció d’ERC i així, en cas de desacord, justifica un acord amb Ciutadans o el PP. En lloc de preparar una investidura, sembla que prepari una envestida.

Informa:VILAWEB.CAT (28-11-2019)

211 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: