PEPE FANJUL, EL MAGNAT DOMINICÀ DE SUCRE QUE HA ACOLLIT JUAN CARLOS I

( PAULA CLEMENTE )
Davant del secretisme (i conseg√ľents elucubracions) que envolta la ubicaci√≥ actual de Joan Carles I, nom√©s hi ha una cosa clara: al rei em√®rit no li falten amics de confian√ßa arreu del m√≥n. Fins al punt que en les √ļltimes hores les ofertes per acollir-lo s’han multiplicat, i els amfitrions varien en funci√≥ de si el dest√≠ final de l’antic monarca √©s la Rep√ļblica Dominicana o b√© Portugal. En el cas del pa√≠s lusit√†, qui l’acolliria al municipi de Cascais ‚Äďa tocar d’Estoril‚Äď seria l’arist√≤crata portugu√®s Joao Manuel Brito e Cunha, mentre que si el pa√≠s caribeny √©s finalment l’escollit, Joan Carles I s’instal¬∑laria en un complex tur√≠stic propietat de l’empresari Pepe Fanjul.

D’aquesta manera, el rei em√®rit hauria triat els luxes d’aquesta illa del Carib per fugir, segons afirmava en la carta al seu fill, de “la repercussi√≥ p√ļblica de certs esdeveniments passats” de la seva “vida privada”. Casa de Campo, com es coneix el resort propietat de Fanjul, √©s “el dest√≠ de luxe preferit dels viatgers exigents i de celebritats d’arreu del m√≥n”, que l’escullen ‚Äďargumenten els propietaris a la seva p√†gina web‚Äď per ser una comunitat tancada i privada. T√© tres camps de golf, vuit restaurants, una marina, un centre eq√ľestre i un camp de tir. Tanmateix, el que segurament ha acabat de conv√®ncer Joan Carles I √©s l’√≠ntima amistat amb un dels propietaris.

Pepe Fanjul √©s, amb els seus tres germans, el propietari de Fanjul Corporations, un conglomerat en qu√® s’uneixen un ampli negoci familiar al voltant del sucre i diverses propietats immobili√†ries. Entre aquestes √ļltimes, a part del resort Casa de Campo, hi ha l’aeroport de la Romana, ciutat de la costa dominicana on se situa el complex tur√≠stic. Pel que fa al negoci del sucre, tenen fins a sis empreses dedicades al sector: Domino Sugar, Florida Crystals, C&H Sugar, Redpath Sugar, Jack Frost i Tate & Lyle, que, quan els Fanjul van adquirir el 2010, es considerava el principal productor de sucre de la Uni√≥ Europea.

L’origen d’aquest petit imperi rau en el matrimoni entre l’empresari cub√† Alfonso Fanjul i Lilian G√≥mez-Mena, filla d’un emigrant espanyol que havia desplegat a Cuba tot un negoci fet a partir de camps de sucre, i que inclo√Įa refineries, destil¬∑leries i diverses propietats immobili√†ries. El matrimoni es va fer c√†rrec de tot, per√≤ al triomfar la revoluci√≥ impulsada per Fidel Castro la fam√≠lia va veure’s for√ßada a marxar als Estats Units. Ara b√©, el que d’entrada semblava que els abocava a perdre tot el que havien constru√Įt a Cuba es va convertir en l’oportunitat d’estendre els seus tentacles a l’Am√®rica del Nord. Van triar Florida, on van fundar Florida Crystals, que √©s un dels principals or√≠gens de l’actual fortuna familiar.

Els Fanjul van anar escalant el negoci fins a tancar un acord amb Gulf and Western Industries, el 1984, pel qual aquesta empresa els venia els seus negocis a la Rep√ļblica Dominicana. El paquet inclo√Įa, a m√©s de camps de sucre, dos hotels a Santo Domingo i el resort exclusiu Casa de Campo, un complex que Joan Carles I va comen√ßar a visitar recurrentment despr√©s de la seva abdicaci√≥ el juny del 2014 i on ara podria tornar a passar-hi una temporada. Per√≤ no √©s del complex vacacional que sorgeix l’amistat entre Pepe Fanjul i el rei em√®rit. M√©s aviat, haver triat aquest hotel √©s fruit d’una amistat que ve de lluny: la tieta d’Alfonso Fanjul (i bestia dels quatre Fanjul ara al capdavant del grup) es va casar amb el pr√≠ncep Alfonso, tiet del rei em√®rit.

De fet, un dels punts en com√ļ amb l’altre perfil que es valora com a possible allotjador, Joao Manuel Brito e Cunha, √©s que l’amistat tamb√© ve de la inf√†ncia. En aquest cas, pel fet que els Borbons van instal¬∑lar-se a Estoril durant el franquisme i el rei va passar-hi part de la inf√†ncia. Brito e Cunha √©s un arist√≤crata portugu√®s, descendent de fam√≠lies pertanyents a la noblesa i que es va casar amb Ana Filipa Espirito Santo, part d’una de les fam√≠lies de banquers m√©s conegudes al pa√≠s lusit√†. El Banco Espirito Santo (BAS) va ser durant m√©s de cent anys el banc m√©s important de Portugal, fins que el 2014 van acusar formalment el seu president, Ricardo Salgado (cos√≠ d’Ana Filipa Espirito Santo), de delictes de frau, ab√ļs de confian√ßa i falsificaci√≥ i blanqueig de capitals, cosa que va anar enfonsant a poc a poc l’empresa.
Informa:ARA.CAT (4-8-2020)

179 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: