” PER NADAL, QUI RES NO ESTRENA RES NO VAL”: UN DOLL DE REFRANYS SOBRE AQUESTES FESTES

âQui res no estrena, res no valâ: un doll de refranys de Nadal, Cap dâAny i Reis
MĂ©s d’una vuitantena de dites relacionades amb aquestes dates · SĂłn recollides per Alcover i Moll, FarnĂ©s, Amades… i totes aplegades a internet pel paremiĂČleg VĂctor PĂ mies
( JORDI BADIA )
La saviesa popular ens ha deixat dotzenes de refranys relacionats amb aquestes festes: el dia de Nadal, Sant Esteve, Cap dâAny âo Ninouâ i Reis. El diccionari dâAlcover i Moll, la Paremiologia catalana comparada de SebastiĂ FarnĂ©s i els llibres de Joan Amades en contenen un caramull. Tots i mĂ©s els ha aplegats el gran paremiĂČleg VĂctor PĂ mies a la Paremiologia catalana comparada digital. Avui hem pouat en aquesta obra magna i nâhem extret una vuitantena de dites prĂČpies dâaquestes dates.
Tant en la societat dâabans, molt lligada al camp, com en la dâara, les hores dâinsolaciĂł preocupen molt la gent. Per aixĂČ, durant aquests dies podem resseguir les dites i comprovar amb precisiĂł animal com va creixent el dia. Ja hem començat, de fet, abans de Nadal, el dia 13 de desembre: Per Santa LlĂșcia, un pas de puça. I continuem: Per Nadal, un pas de pardal, Per Sant Esteve, un pas de llebre i Per Ninou, un pas de bou. SĂłn refranys dâun poble observador, delerĂłs de sortir de la fosca i amb ganes dâajudar el dia a crĂ©ixer. De refranys com aquests en tenim un gavadal, durant tot lâhivern i mĂ©s enllĂ i tot.
Passat Cap dâAny, al matĂ el dia encara no creix, perĂČ al vespre sĂ que es va endarrerint un xic la posta del sol. El dia de Reis, concretament, es fa fosc catorze minuts mĂ©s tard que no el dia de Santa LlĂșcia. Sobre les hores de sol dâaquesta diada, hi ha refranys moderats i assenyats: Per Reis, un pas de vell (o un pas dâanyells, o un pas de camell). PerĂČ tambĂ© nâhi ha algun dâexagerat: Pels Reis, mitja hora creix i bĂšstia Ă©s qui no ho coneix (amb variants en quĂš el lloc de la bĂšstia lâocupa lâase, el ruc, el burro o el boig). El mĂ©s neutre Ă©s un refrany documentat pertot: Pels Reis, el dia creix i el fred neix. Ara en parlarem, del fred.
Per Santa LlĂșcia, un pas de puça: quinze refranys per a fer crĂ©ixer el dia
Lâoratge i els pronĂČstics meteorolĂČgics
El refranyer ens forneix dites a desdir que descriuen lâoratge dâaquestes dates. Ja hem vist que hom creu que el fred âneixâ el dia de Reis, perĂČ moltes dites ja avancen aquest naixement al dia de Nadal: Pels volts de Nadal fa lâhivern natural, Per Nadal, fred cordial, Per Nadal, fred com cal. Un refrany reflecteix la prudĂšncia de la gent dâaquest paĂs (i alhora lâhabilitat dâencertar el pronĂČstic tant sĂ com no): Nadal duu lâhivern dins dâuna panera; si no el duu al davant, el porta al darrere.
PerĂČ el refranyer va mĂ©s enllĂ i fa pronĂČstics de lâoratge molt mĂ©s arriscats que no el Meteosat. El patrĂł comĂș Ă©s: segons quina mena de dia faci avui, farĂ aquest temps o aquest altre dâacĂ a uns quants mesos. En aquest terreny, una de les constants Ă©s lâoposiciĂł entre Nadal i Pasqua (de fet, el naixement i la mort i resurrecciĂł de JesĂșs). Vegem-ho: Nadal de fred, Pasqua de sol, Nadal de sol, Pasqua de fred, Calors per Nadal sĂłn frescors per Pasqua. O bĂ©, dit dâuna altra manera, A Nadal al foc, i a Pasqua al joc âĂ©s a dir, al carrer, grĂ cies al bon temps.
Hi ha tot un reguitzell de refranys que relacionen lâoratge de Nadal amb la collita. Sembla que si glaça o neva per Nadal i Cap dâAny serĂ bona: Nadal amb gelada duu bona anyada, Quan neva per Nadal, el pagĂšs guanya son cabal, Cap dâAny gelat, any de molt blat, Gelada de Cap dâAny, pa per a tot lâany. Tot i que âaiâ algun any la previsiĂł fa figa: El fred de Nadal tot lâany va mal.
Quant a la pluja, sembla que nâhi ha dâhaver per Nadal i per Reis, perĂČ no pas per Cap dâAny. Compareu, si no, aquestes dites: Si no plou per Nadal, tots els sembrats van mal, Els Reis mullats, lâordi pels terrats, Nit de Reis estrellada, any dâeixut i de secada⊠amb aquestes: Cap dâAny serĂš, tot lâany va bĂ©, Pluja per Cap dâAny duu mal averany.
De boira, en canvi, tant Ă©s que nâhi hagi com que no, segons que ens diu un refrany ben innocu: Boires per Nadal no fan ni bĂ© ni mal. En el capĂtol de les llunes, la cosa sĂ que Ă©s clara i indiscutible: Nadal amb lluna clara, bona sembrada, Nadal amb lluna plena el bon temps mena, Nadal amb lluna, any de fortuna.
Els averanys
A banda els pronĂČstics de lâoratge i de les collites, els refranys de Nadal tambĂ© ens ofereixen previsions de tota mena per a la resta de lâany, especialment sobre la sort o la dissort que tindrem. Un capĂtol curiĂłs Ă©s el dels refranys que preveuen el futur de lâany segons en quin dia sâescaigui Nadal. El dilluns Ă©s un dia que porta malastrugança: Nadal en dilluns, any de difunts; âŠo no: Nadal en dilluns, festes a munts. El dimarts, tambĂ©: Nadal en dimarts, dolent per als sembrats; âŠo tampoc: Nadal en dimarts, festes a grapats. El dimecres porta bona sort: Nadal en dimecres, sembra camps i feixes. El dijous pot passar de tot: Nadal en dijous, any dolent, el de traspĂ s i el segĂŒent, Nadal en dijous, penja lâarada i ven els bous, Nadal en dijous, any de molts ous, Nadal en dijous, sembra fins als pous⊠Si Ă©s divendres, el refranyer no ens aporta cap averany, sinĂł un motiu afegit de celebraciĂł: Nadal en divendres, festa grossa. AixĂČ es deia perquĂš abans cada divendres de lâany era dia de dejuni, perĂČ si sâesqueia per Nadal es feia excepciĂł. I si sâescau en diumenge, mĂ©s que un averany, el refranyer fa palesa la mala sort: Nadal en diumenge, totes les festes es menja, que vol dir que âperdemâ dues festes, les dels dies de Nadal i de Cap dâAny âque tambĂ© sâescaurĂ en diumenge.
Parlant de Cap dâAny, si us heu de casar i teniu fe en el refranyer, trieu un altre dia que no sigui aquest: Si no vols passar un mal any no et casis per Cap dâAny. Val mĂ©s que dediqueu el dia a menjar raĂŻm: Menjar raĂŻm per Cap dâAny porta diners per tot lâany. Aquest refrany Ă©s esmentat al Costumari catalĂ , de Joan Amades (1952), amb aquesta explicaciĂł: âEls nostres avis creien que menjar raĂŻm el dia dâavui portava riquesa i gran ventura econĂČmica i que guanyarien una unça dâor per cada gra de raĂŻm que menjaven.â Si Ă©s veritat que aixĂČ de menjar raĂŻm per Cap dâAny ja era habitual, pel cap baix, al segle XIX, potser caldria considerar-ho un precedent del costum dâengolir-ne dotze grans la nit abans âque sembla que no va nĂ©ixer fins el 1909.
Si, quan hem parlat del temps, hem vist que el refranyer oposava Nadal i Pasqua, en el cas dels auguris els opĂČsits sĂłn Nadal i Sant Joan: Bona sort per Nadal, desventura per Sant Joan, Qui riu per Nadal, plora per Sant Joan, Diner per Nadal, pobresa per Sant Joan, Riquesa per Sant Joan, misĂšria per NadalâŠ
Ăs festa grossa
Hi ha uns quants refranys que parlen de la celebraciĂł de la festa de Nadal. Un dels mĂ©s esmentats als refranyers de tots els PaĂŻsos Catalans fa aixĂ: Per Nadal, el porc en sal i la porquera al fumeral. Expliquem-ho: la data mĂ©s coneguda per a la matança del porc Ă©s Sant MartĂ (11 de novembre), perĂČ a moltes cases no es feia fins un mes mĂ©s tard. Per aixĂČ per Nadal la gent el tenia en sal (per a conservar-lo) i seâl podia menjar; mentrestant, la porquera (que ara en dirĂem grangera) ja es podia arraulir a la vora del foc. Aquest refrany tĂ© unes quantes variants, com ara aquella tan llarga que Ă©s quasi una cançó: Per Nadal, posarem el porc en sal, la gallina a la pastera i el pollĂ al cap del pi. I encara, parlant de menjar, una dita ens ensenya que per Nadal els Ă pats sĂłn igualitaris i solidaris: Per Nadal, ric i pobre mengen gall.
Que Nadal sâha de celebrar, el refranyer ens ho diu clar i catalĂ . El qui no ho celebra, no Ă©s que sigui pobre, no: Ă©s pitjor que pobre: Qui no celebra Nadal Ă©s home de tant se val. I si convĂ© fer una celebraciĂł, sâha dâanar mudat: Per Nadal, qui res no estrena res no val. DâacĂ ve que hi hagi tantes dites relacionades amb la feina dels sastres i dels sabaters: Per Nadal els sastres fan tres jornals, Per les festes de Nadal, poc dormir i molt cosir, Per lâAdvent de Nadal, cada sastre amb tres didals, Fes sabates, sabater, que Nadal ja ve. (Diguem-ho tot: aquests dos oficis eren molt malvists, com demostra aquella altra dita: Sastres i sabaters, a lâinfern de tres en tres.)
Nadal, doncs, Ă©s dia de celebraciĂł, segurament el dia de celebraciĂł per excel·lĂšncia. I per aixĂČ es pren dâexemple de despesa extraordinĂ ria, dâaquelles que es poden fer poques vegades, perĂČ que sĂłn justificades: Un Nadal no fa mal (que ens anirĂ molt bĂ© de tenir present per a evitar allĂČ de Una vez al año no hace daño).
Deu dites mal dites
I encara més
Trobem, en fi, tot de refranys referits a la quotidianitat dâaquests dies, com ara un de matemĂ tica simple: De Nadal a Nadal, un any va. I un altre de cĂ lcul mĂ©s sofisticat: Pel febrer maridatge, per Nadal didatge, Ă©s a dir, si et cases al febrer, per Nadal la criatura ja haurĂ dâanar amb la dida perquĂš lâalleti (tot i que entre una data i una altra no hi ha nou mesos, sinĂł deuâŠ).
Hi ha tambĂ© refranys jocosos, de tan obvis com sĂłn: Qui no passa Nadal no arriba a Cap dâAny, Sant Silvestre no pot estre sinĂł una vegada lâany: la vigĂlia de Cap dâAnyâŠ
Nadal era un dia ideal per als creients poc practicants: La Missa de Nadal per tot lâany val. I tambĂ© una invitaciĂł a revoltar-se i a començar de cap i de nou: Per Nadal i per Any Nou, muda dâamo i muda el sou.
Hem deixat per al final el refrany mĂ©s conegut: Per Nadal, cada ovella al seu corral, que tĂ© qui-sap-les variants: Per Nadal, cada perdiu al seu niu, Per Nadal, cadascĂș al seu hostal, Per Nadal, prop del nial, Per Nadal i Sant Esteve, cadascĂș a casa sevaâŠ
Feu-ne cas, dâaquests darrers. Enguany sĂ.
Bon Nadal!
Informa:VILAWEB.CAT (25-12-2020)