PER QU√ą EUROPA GIRA L’ESQUENA A TV3 ?

“Per qu√® Europa gira l’esquena a TV3? ”
La doble vara de mesurar de la UER, la major alian√ßa de mitjans p√ļblics del planeta, i una estrat√®gia est√®ril de l’equip de N√ļria Llorach tornen a deixar fora la CCMA del club europeu

“√Čs una cadena regional espanyola i no t√© el car√†cter nacional ni la import√†ncia que requereixen els estatuts de la UER”. Aix√≠ trencava la Uni√≥ Europea de Radiodifusi√≥ amb les aspiracions de la CCMA de formar part de la major alian√ßa de mitjans p√ļblics del m√≥n. L’escrit, de tot just tres p√†gines, posa punt i final a un proc√©s llarg amb el qual TV3 i Catalunya R√†dio havien arribat a estar m√©s a prop que mai de les portes del club europeu.

En aquesta nova negativa europea hi han entrat en joc una doble -i clara- vara de mesurar de l’organisme continental i una estrat√®gia est√®ril de l’equip de N√ļria Llorach, presidenta accidental de la Corpo, que va optar per la via administrativa i no per la diplom√†tica. Per moure’s pels passadissos de les altes esferes europees cal comptar amb padrins i la CCMA va emprendre aquesta campanya sense aliats entre els pa√Įsos membres, ni tan sols havent negociat pr√®viament amb RTVE -que s’hi ha oposat hist√≤ricament- o amb Andorra, amb qui comparteix llengua.

Més a prop que mai

Es tracta d’una nova negativa perqu√® no √©s la primera vegada que la CCMA pica a la porta d’Europa -seguint diverses resolucions del Parlament i les recomanacions del llibre blanc del CAC-, per√≤ s√≠ que √©s la primera que arriba fins a l‚Äôassemblea de l’ens que, entre altres coses, √©s l’organitzador del certamen d’Eurovisi√≥ -tot i que participar-hi no ha entrat mai en els objectius de la corporaci√≥ catalana-. L’assemblea, per√≤, va rebutjar la seva entrada l’estiu del 2018. Una decisi√≥ que la Corpo va rec√≥rrer aconseguint dilatar els terminis fins aquest estiu. Ara b√©, aquest √ļltim “no” ha estat el definitiu.

La comunicaci√≥ oficial va arribar a mans de Llorach aquest passat 1 de juliol, per√≤ CronicaGlobal n’ha dif√≥s el contingut aquesta setmana. A banda dels arguments sobre “l’√†mbit regional” de TV3 i Catalunya R√†dio, l’ens defensa que la CCMA tampoc compleix amb els requisits d’acc√©s perqu√® Catalunya no √©s “un pa√≠s que formi part de la International Telecommunication Union (ITU) o del Consell d’Europa”.

Ara b√©, Gal¬∑les o Flandes tampoc s√≥n pa√Įsos que formin part ni de l’ITU ni del Consell d’Europa i, en canvi, la televisi√≥ gal¬∑lesa S4C o l’RTFB belga s√≠ que s√≥n membres de la UER. Tamb√© ho s√≥n la corporaci√≥ regional ARD d’Alemanya o la societat su√Įssa de r√†dios i televisions SRG SSR, on s’inclouen quatre cadenes de car√†cter regional.

Totes aquestes corporacions i cadenes reuneixen punts comuns amb la CCMA o b√©, en particular, amb TV3. I, de fet, l’equip de Llorach va acreditar-ho en la seva petici√≥ d’ingr√©s. La televisi√≥ p√ļblica catalana √©s l√≠der a Catalunya i el catal√† √©s una llengua que tamb√© es parla a les Illes Balears, el Pa√≠s Valenci√† i l’Arag√≥. Per aix√≤ mateix, la Corpo defensa que TV3 i Catalunya R√†dio tenen una import√†ncia “ling√ľ√≠stica, cultural i institucional” suficient com per a formar part de l’organitzaci√≥. La UER, per√≤, no ho ha considerat aix√≠.

Calia una interpretaci√≥ flexible dels estatuts, per√≤ no hi ha hagut voluntat pol√≠tica entre els socis. Els arguments dels membres s’han emmotllat interessadament m√©s d’una vegada, com amb l’ingr√©s de la SER, empresa privada espanyola, en un club pensat per a empreses p√ļbliques. Si les vies d’acc√©s ja s√≥n, de per si, prou enrevessades, sense aliats pol√≠tics entre aquells que ocupen una cadira a l’assemblea, el proc√©s pot ser etern.

Per la via FORTA o la de RTVE

Altres vies que la CCMA tindria sobre la taula per a una nova ofensiva, la qual no ha estat descartada a mitj√† termini per les fonts consultades per Naci√≥Digital, serien la federaci√≥ que uneix les televisions auton√≤miques de l’Estat, la FORTA -de la qual n’√©s actualment presidenta N√ļria Llorach-, o tamptejar la direcci√≥ de RTVE.

La primera √©s, presumiblement, inviable: la CCMA hauria de sumar esfor√ßos amb cadenes de la resta de la pen√≠nsula, dirigides per partits unionistes que, dif√≠cilment, estarien disposats a facilitar que els mitjans p√ļblics catalans tinguessin veu i vot a Europa.

L’altra √©s, si m√©s no, poc estable. El mandat de Rosa Maria Mateo al capdavant de R√†dio Televisi√≥ Espanyola es preveu provisional i des de l’ens p√ļblic estatal no hi ha hagut, almenys fins ara, cap mostra de bona voluntat cap a la Corpo i les seves aspiracions europees.

Què és i perquè serveix la UER?

La Uni√≥ Europea de Radiodifusi√≥ reuneix un bon grapat de funcions, com l’organitzaci√≥ d’Eurovisi√≥ o la recerca tecnol√≤gica, per√≤ n’hi ha un parell de principals: l’intercanvi de programes i continguts -un documental produ√Įt per TVE que s’emeti a trav√©s de, per exemple, la televisi√≥ p√ļblica de Pol√≤nia- o les coproduccions entre companyies dels estats membres.

La UER compta amb tres categories de participants, amb els quals estableix diferents relacions. La primera, els membres actius: els que formen part de “l’√†rea d’emissions europea”, que tamb√© abarca el nord d’√Äfrica (pa√Įsos com Marroc) i la part m√©s occidental d’√Äsia (amb pa√Įsos com Azerbaidjan). Aquests, 56 en total, conformen l’assemblea.

En un esgla√≥ per sota dels actius hi trobem els associats. √Čs el grup m√©s internacional, que est√† fora de l’√†rea d’emissi√≥ europea. A la llista hi consten pa√Įsos com Austr√†lia, el Canad√† o els Estats Units.

I, per √ļltim, hi ha els participants autoritzats, aquells que no compleixen els requisits per estar en els dos primers esglaons, per√≤ amb els quals la UER mant√© relacions. √Čs aqu√≠ on hi trobem Catalunya M√ļsica, que hi forma part des del 2009. L’emissora p√ļblica de m√ļsica cl√†ssica intercanvia concerts amb l’ens. En el marc d’aquest acord es va organitzar el passat octubre el concurs internacional Let the Peoples sing, considerat l’Eurovisi√≥ dels cors, al Palau de la M√ļsica.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (16-12-2019)

211 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: