PER QUÈ LES VERSIONS DOBLADES AL CATALÀ NO ARRIBEN A NETFLIX? NOMÉS 7 N’ESTAN DISPONIBLES

Un informe de Plataforma per la Llengua del 2020 alertava que Netflix viu d’esquena al català i a Catalunya i un any després, malauradament, no s’ha avançat ni un pas en aquest sentit, més enllà de la denúncia constant per part d’aquest ens i de particulars que des dels seus comptes de Twitter fiscalitzen la presència de la llengua en aquests serveis de vídeo en demanda. Així, Netflix, la més coneguda i amb més abonats, dels més de 2.000 títols i milers d’hores de programació disponibles, únicament compta amb 7 títols en llengua catalana i un de bilingüe, una xifra ridícula que no representa ni un 1% de l’oferta total a l’abast de l’usuari.
Segons un altre estudi més recent de la mateixa entitat, d’aquestes 2.000 produccions audiovisuals, 331 compten amb una versió en català, doblada o subtitulada, i que per tant, podria ser perfectament reproduïble a la plataforma de vídeo per demanda. Uns doblatges o subtítols que ja estan fets, que són gratuïts, i que només s’haurien d’incorporar. Unes pel·lícules, sèries i documental que a més, en el seu moment, van rebre l’ajuda econòmica de la Generalitat de Catalunya. Es calcula que el govern, des de Política Lingüística, va destinar més de 7 milions d’euros en la traducció i sincronització de productes audiovisuals al català.
Sabedors d’aquesta demanda popular, Netflix ha assegurat que a partir d’ara, si adquireixen els drets d’una pel·lícula o sèrie d’estrena que tingui versió en català incorporada, i la distribuïdora els la facilita, ells la inclouran. No han dit, això sí, que faran amb les pistes sonores catalanes d’aquelles que ja estan a la plataforma, una feina que sí que està fent Disney+, incorporant, cada setmana nous doblatges. Així, al juny, van fregar les 30 novetats en llengua catalana.
A l’altre extrem de la balança, la de la gairebé absència de l’idioma nacional, HBO amb un únic títol i bilingüe, ‘Vitals’, una sèrie documental, sobre l’experiència del personal sanitari i els pacients de l’hospital Parc Taulí de Sabadell, combatent les primeres onades de la COVID-19.
Informa:RACOCATALA.CAT (5-VII-2021)