PER QUÈ PODEMOS ENSABONA EL REI ?

“Per què Podemos ensabona el Rei? ”
( JOSÉ ANTICH )

De totes les reaccions al discurs del Rei, sens dubte la més sorprenent és la de Podemos. La formació morada, que va néixer a rebuf del 15-M i que des de les eleccions del passat 10 de novembre està esperant al banc dels acusats per assumir els ministeris corresponents una vegada Esquerra Republicana doni el sí a la investidura de Pedro Sánchez, sembla haver entès ràpidament el que s’espera d’ells. Per Pablo Echenique, que va ser l’encarregat de valorar-lo, Felip VI ha rectificat parcialment el seu discurs de 2017, ha demostrat millor olfacte polític que el que va tenir llavors i va recollir les idees que comparteixen la majoria d’espanyols.

Deixaré de banda la tercera de les valoracions ja que és probable que sigui així perquè si des de Vox a Podemos tanquen files amb el discurs, deu ser cert que és la posició majoritària dels espanyols. Òbviament, no és l’opinió dels catalans i el bascos, com molt bé es van encarregar d’assenyalar aquest dimecres portaveus de les formacions independentistes o nacionalistes que són majoritàries en els parlaments respectius.

Però centrem-nos en la rectificació del 2017 i en la millora del seu olfacte polític. Per més que he llegit diverses vegades el discurs per trobar que se m’havia escapat, no hi ha cap rectificació, i això que la situació és molt més greu que llavors, ja que la repressió a Catalunya ha continuat i els dirigents polítics independentistes segueixen a la presó o a l’exili dos anys després. Fins i tot es desatén el Tribunal de Justícia Europeu, que ha estat taxatiu amb la immunitat de Puigdemont, Junqueras i Comín.

Es dona el cas, a més, que Junqueras segueix a la presó i el catedràtic de Dret Constitucional Javier Pérez Royo no ha dubtat a qualificar aquesta situació de “detenció il·legal”. Desconec també en quin paràgraf hi ha la millora del seu olfacte polític ja que, més enllà d’explicar que Espanya no està aïllada, el que fa no és altra cosa que posar el focus en l’aïllament d’Espanya i la necessitat de corregir el descrèdit de les seves institucions.

Una altra cosa és que en aquesta cursa per provar de tancar com més aviat millor la investidura de Sánchez s’intenti donar gat per llebre i confondre el personal.
Informa:ELNACIONAL.CAT (26-12-2019 )

222 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: