PER QUÈ PUIGDEMONT NO HA TRAVESSAT EL RIN ?

Entre la localitat alemanya de Kelh i la seu del Parlament Europeu a Estrasburg hi ha tot just vuit quilòmetres de distància, que es poden fer eterns per culpa de les obres que col·lapsen una part del recorregut. Les dues ciutats viuen separades per una frontera imperceptible per a la majoria de ciutadans que transiten diàriament d’una banda a l’altra del Rin per l’emblemàtic Pont d’Europa, considerat un símbol de reconciliació i cooperació.

Això no obstant, per al president a l’exili, Carles Puigdemont, i per al conseller Toni Comín la línia que separa els dos estats s’ha transformat aquest matí en un límit perillós i infranquejable.

Mentre a vuit quilòmetres de distància la resta dels diputats de la Cambra ocupaven els seus escons al nou Parlament, Puigdemont i Comín valoraven en un discret hotel de Kelh i acompanyats del seu cercle més proper els riscos de posar els peus a l’altra banda de la frontera.

Alemanya ja va descartar lliurar Puigdemont a Espanya pel delicte de rebel·lió quan va ser detingut a la localitat de Neumünster a Schleswig-Holstein. En canvi, França encara no s’ha hagut de pronunciar judicialment al respecte, tot i que els advocats de Puigdemont no tenen cap dubte que és un dels territoris menys favorables a la seva causa.

No nomĂŠs això, els advocats dels polĂ­tics exiliats asseguren que van ser informats ahir per autoritats franceses d’una forta presència d’agents espanyols que podrien tenir intenciĂł d’actuar en territori francès emparats en un conveni signat el 2002 entre França i Espanya que facilitaria tant la detenciĂł immediata com el trasllat del president a l’Estat espanyol sense necessitat d’euroordre.

Davant d’aquesta situaciĂł, l’advocat Gonzalo Boye ha deixat clar a primera hora del matĂ­ la voluntat de “limitar al mĂ xim els riscos”.

A l’hotel de Kelh, on havien arribat el vespre anterior, Puigdemont i ComĂ­n han estat acompanyats al llarg del matĂ­ per l’esposa del president, Marcela Topor, Boye, el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, i el senador Jami Matamala, entre d’altres. Des d’allĂ  han pogut seguir a travĂŠs del mòbil les intervencions dins de l’hemicicle que denunciaven l’absència dels tres eurodiputats catalans en el ple que constituĂŻa el nou Parlament.

Finalment, a tres quarts d’onze, mentre a les portes de l’Eurocambra es concentraven ja 10.000 persones en l’acte organitzat pel Consell de la RepĂşblica, Puigdemont, com ha pogut constatar ElNacional.cat, s’ha enfilat en un taxi amb una part dels seus acompanyants, entre els quals no hi era ComĂ­n, que anava al darrere, en un segon vehicle.

El taxi s’ha dirigit a Estrasburg, però sense el president, que finalment s’ha quedat amb Comín a l’altra banda del riu, des d’on han enregistrat el vídeo que s’ha pogut veure a l’escenari de l’acte.

Tot i no travessar el pont, segons fonts de l’entorn de Puigdemont, han pogut detectar un grup d’agents espanyols vigilant els seus moviments, que han controlat i comunicat la seva arribada a la frontera.

Finalment, i després de descartar també la possibilitat d’organitzar una trobada, sense creuar el límit entre els dos estats, amb les persones que s’han traslladat a Estrasburg per participar en l’acte, el president se n’ha tornat cap a Waterloo.
Informa:ELNACIONAL.CAT (2-7-2019)

361 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: