PER SANT JORDI ES VAN VENDRE 1,3 MILIONS DE LLIBRES , UN 53% DELS QUALS EN CATALÀ

El Gremi de Llibreters estima que es van vendre 1,3 milions de llibres per Sant Jordi, “molt per sobre” de les seves expectatives. La xifra representa el 85% de l’activitat que es va generar la diada del 2019, abans de la pandĂšmia. A mĂ©s, el 53% dels llibres venuts van ser en catalĂ . El balanç s’obtĂ© desprĂ©s del recompte final de l’activitat de les parades al carrer del 23 d’abril i dels dies previs i l’endemĂ . AixĂ­, la Cambra del Llibre considera un Ăšxit la jornada i agraeix la resposta dels lectors i el “comportament cĂ­vic” dels ciutadans durant tot el dia. Quant als llibres mĂ©s venuts, es confirmen Xavier Bosch i MarĂ­a Dueñas, i Oriol MitjĂ  i Paz Padilla, com els mĂ©s venuts respectivament de ficciĂł i no ficciĂł en catalĂ  i castellĂ .

La xifra final de llibres venuts per Sant Jordi supera les previsions del Gremi, que apuntaven a arribar al miliĂł d’exemplars. Durant aquesta diada es va repetir la tendĂšncia que es ve consolidant des de ja fa uns anys per aquestes dates en les quals mĂ©s de la meitat de llibres que es venen (el 53%) sĂłn en catalĂ  i la resta (47%) en castellĂ , proporciĂł que la resta de l’any Ă©s inversa (de l’ordre del 70% en castellĂ  i del 30% en catalĂ ), segons dades del Gremi de Llibreters.

DesprĂ©s de l’any passat, en quĂš Sant Jordi no es va poder celebrar pel confinament, les vendes d’enguany s’han vist beneficiades pel fet que la festa s’ha allargat diversos dies a la majoria de municipis catalans, mesura que es va prendre per tal d’evitar aglomeracions i facilitar la compra de llibres a tothom a travĂ©s de la descentralitzaciĂł tant en el temps com en els espais.

En aquesta lĂ­nia, la Cambra considera que el model organitzatiu implementat per la diada, dissenyada com a jornada professional del llibre i de la flor, amb dispersiĂł d’espais, control de la gestiĂł de fluxos en compra i signatures, o la cerca de noves ubicacions mĂ©s segures, “ha aportat solucions que hauran de ser estudiades i analitzades amb rigor i deteniment per millorar futures edicions de Sant Jordi”. Mentrestant, la Cambra del Llibre ja estĂ  començant a treballar en la celebraciĂł d’una “tarda/nit de les llibreries i les biblioteques” a mitjans del mes de juliol a tot Catalunya.

Llibres més venuts

Quant al llistat definitiu dels llibres mĂ©s venuts, no hi ha prĂ cticament canvis. Uns llibres que finalment representen nomĂ©s el 5% del total de vendes per Sant Jordi, reitera el Gremi. El podi dels llibres de ficciĂł mĂ©s venuts en catalĂ  es mantĂ© amb ‘La dona de la seva vida’ (Columna Edicions), de Xavier Bosch, ‘Consumits pel foc’ (Proa), de Jaume CabrĂ©, i ‘TĂ ndem’ (Ediciones Destino), de Maria Barbal.

Quant a la ficciĂł en castellĂ , es mantenen el primer i segon classificats ‘Sira’ (Editorial Planeta), de MarĂ­a Dueñas, i ‘Independencia’ (Tusquets Editores), de Javier Cercas, perĂČ Eduardo Mendoza pren amb ’Transbordo en MoscĂș’ (Seix Barral) la tercera plaça a ’El juego del alma’ (Suma de Letras), de Javier Castillo.

I pel que fa a la no ficciĂł, en catalĂ  no s’ha mogut l’estimaciĂł provisional, amb ‘A cor obert’ (Columna Edicions), d’Oriol MitjĂ , ‘Paraules d’Arcadi’ (Angle Editorial), d’Arcadi Oliveres i ‘El dia que vaig marxar’ (Univers Llibres), d’Albert Om, com els tres mĂ©s venuts.

En castellĂ , Paz Padilla mantĂ© la primera posiciĂł amb ‘El humor de mi vida’ (Harper Collins) i Irene Vallejo, la segona, amb ’El infinito en un junco’ (Siruela). PerĂČ l’advocat Javier Melero irromp en el tercer lloc amb ‘Cambalache’ (Ariel), en detriment de ‘En tierra de Dionisio’ (Acantilado), de MarĂ­a Belmonte.
Informa:elpuntavui.cat (29-4-2021)

226 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: