PER UNA JUTGESSA ARGENTINA: MARTÍN VILLA, PROCESSAT PER LES MATANCES DE VITÒRIA I PAMPLONA

La jutgessa argentina María Servini de Cubría ha ordenat de processar l’ex-ministre d’Interior espanyol Rodolfo Martín Villa per homicidis durant el franquisme. Concretament, la matança del 3 de març de 1976 a Vitòria i la mort de Germán Rodríguez l’any 1978, entre d’altres. Així ho ha avançat l’associació Martxoak 3 en un piulet a Twitter.

Fa anys que la justícia argentina investiga el paper de Martín Villa a instàncies de les víctimes de la transició, un període en què la policia espanyola va reprimir i matar desenes de ciutadans.
xministre d’Interior i destacat càrrec en el franquisme i la Transició va declarar per videoconferència el setembre del 2020 davant la jutgessa Servini, moment en què va negar els crims de lesa humanitat de què se l’acusa.

Martín Villa estava sent investigat per Servini per la seva presumpta responsabilitat en la mort de dotze persones entre el 1976 i el 1979 a mans de les forces de seguretat de l’Estat, anys en què va ser ministre de Governació i d’Interior. Li atribueixen delictes de genocidi i crims de lesa humanitat, entre d’altres, per les cinc morts en un desallotjament policial durant una vaga a Vitòria; l’assassinat d’un jove a Madrid per part dels Guerrillers de Cristo Rey després d’una marxa proamnistia i l’acció de la policia en una plaça de toros de Pamplona en uns Sanfermins, que va deixar un mort.

Segons l’auto de 900 pàgines, Servini assegura que l’exministre “va ocupar una posició predominant e l’estructura jerarquitzada de poder” sota la que es van produir diverses morts, de les quals la magistrada argentina el col·loca com a principal responsable, segons informa el diari Público, que ha tingut accés a la interlocutòria judicial.

Segons aquest diari, Servini ha ordenat l’embargament sobre béns de l’exministre fins a cobrir la suma de gairebé deu milions d’euros.

Andoni Txasko, portaveu de l’associació Matxoak, ha explicat a Efe que “en la interlocutòria es dicta el processament de l’exministre, a qui se li atribueixen delictes de genocidi i crims de lesa humanitat per cinc morts per tret de la policia en el desallotjament d’una assemblea de treballadors a Vitòria el 3 de març de 1976”.

A més, aquesta entitat també confirma que Servini imputa a Martín Villa sis morts entre el 1976 i el 1977, durant el seu mandat com a ministre d’Interior, i una altra mort a Pamplona, de Germán Rodríguz, durant el Sant Fermín de 1978. “Queda clara la postura i la determinació de la jutgessa en aquest sentit”, ha assegurat el portaveu de l’associació.
Informa:VILAWEB.CAT (16-X-2021)

120 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: