PERPINYÀ, AMB PUIGDEMONT: ES PREPARA UN ACTE PER A 100.000 PERSONES

Al¬∑ludint a la tradici√≥ hist√≤rica de cooperaci√≥ entre la Catalunya Nord i la Catalunya Sud, el conservador Jean-Marc Pujol ha explicat a Catalunya R√†dio que s’ha posat a disposici√≥ de la Generalitat i del president Puigdemont per fer “tot el que calgui” per a l’organitzaci√≥ de l’acte del Consell per la Rep√ļblica a Perpiny√†. Una posici√≥ que sost√© malgrat les cr√≠tiques que sap que aix√≤ despertar√† entre les autoritats espanyoles, perqu√® ja ha patit inger√®ncies diplom√†tiques.

“Soc un alcalde lliure de ‘Perpiny√†, la catalana’. Tinc una hist√≤ria de pertinen√ßa, perqu√® els meus avantpassats s√≥n d’origen espanyol i catal√†, i, a partir d’aqu√≠, no tinc res m√©s a dir. Jo no entro en el debat constitucional espanyol. Jo entro en el debat que hi ha sobre ells, i ja he manifestat el meu suport als presos.”

Les euroordres de Llarena
Jean Marc-Pujol, que ha reconegut que t√© “una relaci√≥ personal molt forta amb el president Puigdemont”, que ve de l’√®poca en qu√® aquest √ļltim era alcalde de Girona, tamb√© ha revelat en aquesta entrevista a Catalunya R√†dio que “en plena crisi pol√≠tica”, despr√©s de l’1 d’octubre, es va oferir per fer de mediador en el conflicte entre el govern de la Generalitat i l’estat espanyol. Han passat dos anys d’aix√≤, i ens ha comentat: “Encara espero una resposta de Madrid.”

L’acte m√©s multitudinari de tota la hist√≤ria de la Catalunya Nord

La delegaci√≥ del Consell per la Rep√ļblica a Perpiny√† espera entre 50.000 i 100.000 persones en aquest acte, que, com es va avan√ßar des de Waterloo, ha de servir per celebrar les darreres vict√≤ries judicials a Europa i condemnar la repressi√≥. Segons tamb√© ha sabut Catalunya R√†dio, es far√† el mes que ve en un espai exterior.

Perpinyà, la catalana
La periodista i activista nord-catalana J√ļlia Tauriny√†, que presideix la delegaci√≥, treballa perqu√®, malgrat el simbolisme de Puigdemont, sigui, sobretot, “un acte pol√≠ticament transversal, en qu√® tothom se senti representat” i “transversal tamb√© geogr√†ficament”, conjunt entre el nord i el sud de Catalunya.

“No volem un acte importat. Volem un acte en qu√® la gent noti que som al nord, i per aix√≤ les associacions i entitats del territori hi participaran tamb√© d’alguna manera.”

El Consell per la Rep√ļblica a Perpiny√†, que t√© l’enc√†rrec d’actuar com a “ambaixada” del Consell a Waterloo, encara no t√© una seu f√≠sica, per√≤, segons ens ha avan√ßat Tauriny√†, en tindr√† “aviat” i la podran utilitzar els partits i tamb√© el president Puigdemont. Queda descartada l’opci√≥ que es cre√Į una Oficina del President a Perpiny√†. Puigdemont no t√© intenci√≥ d’instal¬∑lar-se a la capital de la Catalunya Nord de manera permanent, per√≤ s√≠ que voldria anar i venir de Waterloo per fer-hi reunions de feina i tamb√© privades, ja que tindria la fam√≠lia m√©s a prop.

Amb la immunitat reconeguda pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea, Taurinyà sosté que la Catalunya Nord és un lloc segur per a Carles Puigdemont i Toni Comín.

“Hi ha una amistat i una complicitat molt forta entre l’estat espanyol i el franc√®s, per√≤ aqu√≠ no far√† res. L’estat franc√®s no √©s tan boig com l’estat espanyol. No detindr√† mai un eurodiputat. Aix√≤ no ho far√† mai perqu√® el preu a pagar √©s massa alt. No et poses en contra d’Europa per un estat amic per√≤ que s’est√† enfangant.”

Perpiny√† pren, doncs, una nova dimensi√≥ a partir d’ara i recupera el paper de les grans ocasions. L’escriptor Joan-Llu√≠s Llu√≠s, que √©s membre fundador de la delegaci√≥ del Consell a Perpiny√†, ho ha explicat a aquesta emissora a trav√©s de l’exemple gr√†fic que van deixar els diputats de Junts per Catalunya el dia que el Tribunal de Just√≠cia de la Uni√≥ Europea va recon√®ixer la immunitat del president Puigdemont i Toni Com√≠n.

“Veure diputats independentistes tot d’una cridar ‘Perpiny√†, Perpiny√†’, a mi em va fer saltar les ll√†grimes, perqu√®, tot d’una, era com restablir la relaci√≥ d’utilitat, d’import√†ncia hist√≤rica, que s’havia oblidat i que podem tenir. Era un reconeixement expl√≠cit que Perpiny√† existeix i √©s √ļtil m√©s enll√† de ser la primera ciutat que et trobes quan vas a Fran√ßa.”

Tnforma:CATALUNYARADIO.CAT (11-1-2020)

520 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: