PERPINY√Ä, DESBORDADA PER L’ACTE DE PUIGDEMONT EL 29-F

La delegaci√≥ nord-catalana del Consell per la Rep√ļblica calcula que m√©s de cinquanta mil persones es despla√ßaran a Perpiny√† per veure el president Puigdemont i els consellers Toni Com√≠n i Clara Ponsat√≠ el dia 29 de febrer. L‚Äôacte es far√† el Parc de les Exposicions i ha estat organitzat pel Consell per la Rep√ļblica. Ser√† la primera vegada que aquests membres del govern leg√≠tim trepitjaran terres catalanes d‚Äôen√ß√† que es van exiliar.

L‚Äôacte ha despertat l‚Äôinter√®s de molts catalans, que un mes abans ja han exhaurit les places hoteleres de Perpiny√†. La plataforma Booking anuncia que el divendres 28 a la nit t√© el 99% de les places ocupades i de la nit seg√ľent nom√©s en resta el 6%. A Airbnb encara hi ha places, per√≤ no pas gaires. El col¬∑lapse arriba a les viles de la rodalia. El Consell per la Rep√ļblica a Perpiny√† recomana que aquells qui puguin vagin a casa de familiars i amics per a alliberar places per als qui no tinguin aquesta opci√≥. Aix√≠ mateix, diuen que voluntaris del nord acolliran unes tres-centes persones que vindran del sud per ajudar a organitzar l‚Äôacte.

Als qui cerquen hotel, el Consell els recomana que vagin a poblacions de prop, com ara Cervera de la Marenda o Ribesaltes, ben comunicades amb Perpiny√† amb tren. Tot amb tot, poques hores despr√©s de fer-se p√ļblic aquest consell, ja es van exhaurint les places que hi ha disponibles en aquests municipis. Booking ja anuncia que nom√©s en resta el 15%.

Per√≤ l‚Äôallotjament no √©s pas l‚Äô√ļnic que s‚Äôexhaureix. El despla√ßament amb tren fins a Perpiny√† tamb√© comen√ßa a tenir dificultats. Els trens amb les millors opcions hor√†ries per a anar divendres o dissabte a Perpiny√† ja s√≥n plens. Divendres no n‚Äôhi ha m√©s tard de les 14.00. I dissabte, els dos √ļnics que poden arribar a temps a l‚Äôacte tamb√© s√≥n plens.

Una altra opci√≥ √©s l‚Äôautob√ļs. Entitats com ara l‚ÄôANC i √ímnium Cultural han organitzat una vuitantena d‚Äôautocars des de diversos punts del Principat. Ja n‚Äôhi ha uns quants de plens, per√≤ no pas tots. La major part pujaran i baixaran el mateix dia. Podeu trobar m√©s informaci√≥ de busos a les xarxes socials i al mapa del canal l‚ÄôAlerta.

Tamb√© hi ha l√≠nies regulars d‚Äôautobusos que ofereixen aquest servei, com ara Flixbus, BlaBlabus i Eurolines. √Čs l‚Äôopci√≥ menys col¬∑lapsada, ara com ara.

De Barcelona a Perpiny√† hi ha 194 quil√≤metres, que es poden fer en unes dues hores. Des de Girona, hi ha 96 quil√≤metres. I de Figueres estant el trajecte es pot fer en quaranta minuts. Per aix√≤ es preveu que molta gent vagi fins a Perpiny√† amb vehicle propi. La Delegaci√≥ del Consell per la Rep√ļblica a Perpiny√† oferir√† una llista d‚Äôaparcaments possibles. Amb tot, recomanen d‚Äôaccedir a la ciutat amb transport p√ļblic, per evitar un col¬∑lapse circulatori.

Com funcionarà l’acte?

L‚Äôacte comen√ßar√† a les 12.00 i √©s previst que duri menys de dues hores. Puigdemont, Com√≠n i Ponsat√≠ aniran a Catalunya Nord aprofitant la immunitat que tenen com a diputats del Parlament Europeu. Ser√† una manera de celebrar les √ļltimes vict√≤ries judicials i de condemnar la repressi√≥ contra Catalunya.

El Consell per la Rep√ļblica recorda que perqu√® tot vagi b√© caldr√† un gran desplegament hum√† i t√®cnic, i per aix√≤ demana aportacions econ√≤miques. El Registre ciutad√† del Consell ofereix als associats l‚Äôopci√≥ de contribuir-hi peri√≤dicament (mensual, trimestral o anual).

Qu√® vol dir el lema de l‚Äôacte ‚ÄėLa Rep√ļblica al centre [del m√≥n]?

Recomanacions de la delegaci√≥ del Consell per la Rep√ļblica
La delegaci√≥ nord-catalana del Consell per la Rep√ļblica ha activat un canal de Telegram per a anar informant de totes les novetats.

En la primera comunicació recorden que Perpinyà és una ciutat de 120.000 habitants i que, per tant, una manifestació que tingui més de 50.000 persones pot originar-hi problemes evidents de mobilitat. Per això recomanen a tots els assistents que vagin al Parc de les Exposicions de Perpinyà, on es farà l’acte, abans de les 10.00. I que portin sabates d’esport, aigua, begudes calentes i dinar.

Una avinentesa per a conèixer Catalunya Nord
El batlle de Perpiny√†, Jean-Marc Pujol, ja s‚Äôha posat a disposici√≥ de Puigdemont per a fer tot all√≤ que calgui en l‚Äôorganitzaci√≥ de l‚Äôacte. I la delegaci√≥ del Consell per la Rep√ļblica, presidida per la periodista J√ļlia Tauriny√†, treballa perqu√® sigui un acte transversal. Volen aprofitar aquesta avinentesa per a fer con√®ixer Catalunya Nord a molts principatins que durant anys s‚Äôhi han girat d‚Äôesquena. Per aix√≤ hi participaran entitats i associacions nord-catalanes.

El paper dels nord-catalans va ser clau per al referèndum del Primer d’Octubre de 2017 i, després, han mantingut una mobilització constant de solidaritat amb els presoners i els exiliats.

Els cent cinquanta catalans del nord que varen fer possible el referèndum

El suport no ha estat tan sols cívic, sinó també institucional, amb una presa de posició del departament en favor de la llibertat dels presos i amb manifests dels batlles nord-catalans.

No us equivoqueu: això és Catalunya Nord

A m√©s, cal tenir en compte que Fran√ßa ja va anunciar que en cap cas Puigdemont no seria detingut a Perpiny√†. Ho va assegurar la portaveu del govern franc√®s, Sibeth Ndiaye: ‚ÄėEl senyor Puigdemont √©s diputat al Parlament Europeu, per tant, t√© immunitat parlament√†ria. Espanya ha presentat una sol¬∑licitud per a anul¬∑lar aquesta immunitat al Parlament Europeu, per√≤ ning√ļ no ha respost.
Informa:VILAWEb.CAT (5-2-2020)

564 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: