PERPINYÀ TORNA SORTIR AL CARRER PER ” REIVINDICAR LA CATALANITAT” DE LA CIUTAT

Centenars de persones s’han manifestat pel centre de Perpinyà aquest dissabte per “reivindicar la catalanitat” de la ciutat que consideren que l’alcalde Louis Aliot “vol que s’oblidi”. I és que el batlle d’ultradreta va canviar el lema del logo de la ciutat de La Catalana per La radiant, i va justificar la decisió dient que el municipi ja estava “ancorat en la seva identitat catalana” i alhora arrelat a França.

La manifestació s’ha iniciat a les 15 h a Plaça Catalunya i s’ha mobilitzat fins a l’ajuntament.

Ha estat convocada pel partit Sí al País Català – Oui au Pays Catalan, tot i que altres entitats també s’han sumat a la crida, entre ells, el Col·lectiu 2 d’abril que agrupa les associacions que treballen per defensar la cultura i la llengua. També ho han fet altres partits polítics.

Els concentrats han acusat Aliot de voler fer desaparèixer els signes d’identitat de Perpinyà de forma unilateral i han exigit un referèndum per saber si els ciutadans ho volen o no.

“El senyor Aliot no ens ha de dir qui som o qui no som. Ens treu la nostra identitat”, ha assenyalat Jordi Vera, coordinador de Sí al país català-Oui au Pays Catalan.

D’altra banda, també s’ha criticat la modificació de l’estètica del logo, tant per la referència religiosa, com pel fet que la figura del Sant Joan Baptista damunt de l’aigua sigui l’escut de la llotja de mar i no de la vila de Perpinyà.

Le Rassemblement National, el partit de Marine Le Pen, va guanyar les darreres eleccions municipals amb el seu candidat, i ara alcalde, Louis Aliot el passat mes de juny. Amb menys d’un any ja ha deixat la seva empremta per a esborrar qualsevol simbologia lligada amb la identitat d’aquesta regió i el seu catalanisme d’arrel.

Aliot va detallar el passat mes de març el perquè de posar en valor el concepte de la llum, com el més important: “És l’element central que funda Perpinyà i que ho fa des de fa segles. Una tradició secular reconeguda per a tothom i molt més enllà de les creences particulars que pertanyen a cadascú. Perpinyà és aquesta ciutat radiant que celebrem amb aquest nou i modernitzat escut arrelat que recupera la seva identitat de mecenatge”, va dir.

Per això, va assegurar Aliot, és una ciutat “mediterrània ancorada en la seva identitat catalana” però també “arrelada completament a França”. Aquesta dualitat, creu necessària posar-la en valor i per això va tenir la deferència de “conservar l’escut i els seus colors catalans”.
Eliminar la bandera del Castellet

El batlle d’ultradreta de Perpinyà, Louis Aliot, ha emprès durant el seu mandat un procés de canvi en la simbologia catalana que ja es fa evident en l’aspecte visual de la ciutat. Un dels canvis ha estat eliminar la tradició de fer onejar únicament la senyera al capdamunt del Castellet. Ara hi oneja també la francesa, que fins ara només es reservava a alguns dies festius, però mai de forma permanent. Aquest era l’aspecte del Castellet abans del canvi:

No és l’únic gest fet per Aliot d’ençà que es va convertir en batlle fa vuit mesos. Avui hi ha una manifestació convocada contra la seva decisió d’eliminar part del contingut catalanista de l’escut de la ciutat, que precisament feia referència a la catalanitat, i n’incorpora un de nou. En comptes de “Perpinyà, la catalana”, ara es passa a descriure la ciutat com “La radiant”.
Informa:ELNACIOMNAL.CAT I VILAWEB.CAT (10-4-2021)

267 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: