PLATAFORMA PER LA LLENGUA: EL CATALÀ, PRIORITARI EN LA NEGOCIACIÓ

La Plataforma per la Llengua insta els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra a que el català sigui una de les “prioritats” de la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat. Ho ha fet a través d’un comunicat, en el qual també ha reclamat que l’Estat espanyol assumeixi el “caràcter anòmal” de l’article 3 de la Constitució i en modifiqui el seu contingut per eliminar el “caràcter supremacista” del castellà com a “única llengua oficial de l’Estat estanyol”. L’organització ha fet aquesta petició un dia abans que s’inicin les reunions de la taula de diàleg entre l’executiu espanyol i la Generalitat. En definitiva, la Plataforma insta als governs a “obtenir acords per millorar els usos de la llengua” i “els drets lingüíistics dels catalans”.

Entre les peticions anunciades en el comunicat, la Plataforma també insta al govern espanyol a revisar “les normatives actuals”, que segons l’organització “beneficien o imposen el castellà per sobre de les altres llengües”. Afirmen que cal “posar sobre la taula” tota la normativa per poder “revisar els centenars de disposicions legals, reglaments d’imatge de l’Estat, tractats internacionals, projecció de les llengües” per eliminar “el tracte preferent del castellà”.

L’entitat pel cartalà també creu que cal “engegar polítiques de discriminació positiva ers la resta de llengües pròpies que no són el castellà” per “contrarestar el tracte afavoridor d’aquesta llengua”, afirmen.

Finalment, també reclamen preveure “mesures compensatòries i proteccionistes a part” per a llengües amb pocs parlants o amb “mancances en el coneixement escrit general de la població”. En aquest sentit, la plataforma creu que els casos del romanx a Suïssa o l’irlandès “podrien ser uns models a imitar”. L’organització assegura que cal ser “molt estrictes i curosos” en l’aplicació de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM) “en llengües com l’occità, l’aragonès, l’amazic…”

Informa:LAREPUBLICA.CAT (25-2-2020)
N.de la R.
Celebro que algú es preocupi pel català en la taula de negociació entre Catalunya i Espanya. Quan es negociava la primera investidura de Sánchez després de la caiguda de Rajoy vaig fer una petició a Puigdemont a través de la Plataforma per la Llengua per tal que s’aconseguís l’oficialitat del català a Europa.I tal dia farà un any.
Una espesa cortina ha envoltat la llengua a l’hora de les reivindicacions com si fos una nosa.En realitat molta gent se la treuria del damunt.Per sort emcara hi ha gent que la tenim present.
Les reivindicacions d’ara de la Plataforma són molt escaients.Amb tot, esperar que es canviï ara la Constitució pel que fa a la supremacia del castellà és fer volar coloms. Cal començar amb objectius més a l’abast.Si caminem amb els talons alçats mirant sempre al cel correm el perill de fotre’ns de lloros.

255 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: