PLATAFORMA PER LA LLENGUA I ALTRES ENTITATS VOLEN UN FRONT COMÚ CONTRA LA LLEI DE L’AUDIOVISUAL

Plataforma per la Llengua i l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) activen una campanya conjunta amb organitzacions sectorials de tot l’estat espanyol per fer front comú al projecte de llei de l’audiovisual anunciat pel govern espanyol aquesta setmana.

Les entitats s’han mostrat prudents davant l’anunci d’ajornar l’aprovació del projecte de llei i han demanat a les entitats d’arreu de l’estat un “posicionament contundent” sobre la possibilitat que “la llei escanyi encara més les llengües minoritzades de l’estat”. També han reclamat als partits i al conjunt de la societat civil que posin “tota la seva força de negociació en aquest assumpte”. Les dues organitzacions reivindicaran el contingut de les seves al·legacions, que han estat especialment pensades per “normalitzar el català i les altres llengües oficials de l’estat diferents del castellà al conjunt del catàleg de les plataformes de vídeo a la carta”. A més, denunciaran les propostes del govern espanyol que menyspreïn la pluralitat lingüística del territori estatal.

Els perills per al català de la llei de l’audiovisual espanyola

Les al·legacions presentades al juliol per Plataforma per la Llengua i l’AADPC es basen en propostes concretes. Per exemple, es reclama que la llei estableixi que almenys el 60% del catàleg de les plataformes de vídeo a la carta s’ofereixi en altres llengües cooficials diferents de la castellana, i no respecte de les produccions europees sinó respecte del catàleg complet. Les dues entitats també proposen que es creï un sistema d’incentius econòmics perquè la presència d’aquestes llengües quedi assegurada fins i tot en el cas que les obligacions percentuals fossin recorregudes als tribunals.

A més, es reclama que les plataformes tinguin l’obligació de destinar un percentatge de la seva producció a continguts en llengües oficials diferents del castellà. A les al·legacions, també es demana que TV3, À Punt i IB3 rebin part del finançament que, segons l’avantprojecte, les plataformes estaran obligades a destinar a Radiotelevisió Espanyola.
Informa:VILAWEB.CAT (22-IX-2021)

261 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: