PLATAFORMA PER LA LLENGUA OBRE CONTACTES AMB EL GOVERN FRANC√ąS

El conseller en mat√®ria d’Ensenyament del primer ministre franc√®s, Benoit Delaunay, s’ha reunit aquest dimarts amb √íscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua, i Enric Balaguer, el seu delegat a la Catalunya Nord. Tal com ha informat la Plataforma a trav√©s de la seva p√†gina de Twitter, la reuni√≥ entre les dues institucions ha buscat fomentar el catal√† al Rossell√≥ i les altres comarques sota administraci√≥ francesa.

Castex i el català

A difer√®ncia del president de Fran√ßa, Emmanuel Macron, el primer ministre, Jean Castex, s√≠ que s’ha mostrat a favor de la immersi√≥ ling√ľ√≠stica de les lleng√ľes minoritzades– entre elles el catal√†– a la rep√ļblica francesa, i √©s per aix√≤ que s’ha interessat per institucions com la Plataforma.

Amb aquesta acci√≥, Castex es desmarca de la posici√≥ de Macron i de la de gran part del seu partit. Quan el Tribunal Constitucional va tombar la Llei Molac, que pretenia protegir les lleng√ľes minoritzades de Fran√ßa, diverses cares de la dreta i la centredreta francesa ho van celebrar.

Per contra, Castex, catalanoparlant d’origen occit√† i exbatlle de Prada, ha fet passes en la direcci√≥ contr√†ria, rebent telem√†ticament representants de les oficines p√ļbliques de les diferents lleng√ľes regionals, entre les quals hi ha el catal√†, i les diverses escoles d‚Äôimmersi√≥ ling√ľ√≠stica que formen part de la xarxa associativa d‚Äôensenyament

El passat mes de setembre, Castex va rebre l’associaci√≥ La Bressola en una trobada telem√†tica en defensa de la immersi√≥ ling√ľ√≠stica. La trobada va comptar tamb√© amb la pres√®ncia d’altres representants del govern franc√®s: el ministre d‚ÄôEducaci√≥ Nacional, Jean-Michael Blanquer, i els diputats Yannick Kerlogot i Christophe Euzet. La Bressola, per la seva banda, va ser representada pel seu president, Joan-Sebasti√† Haydn, i la directora general, Eva Bertrana.

Segons va explicar l’entitat en un comunicat, consideren que la trobada “√©s un avan√ß respecte als atacs del Tribunal Constitucional” [en refer√®ncia a les c√†rregues contra la llei Molac] at√®s que el mateix president ‚Äēasseguren‚Äē va afirmar que el sistema actual d‚Äôimmersi√≥ √©s conforme amb la Constituci√≥.

D’altra banda, van fer refer√®ncia a un dels punts tractats en la reuni√≥: “La publicaci√≥ d‚Äôuna circular per part del govern franc√®s que defineixi el marc legal d‚Äôaplicaci√≥ del sistema immersiu”. En aquest sentit, van expressar el seu desig que es tinguin en compte les observacions de l’organitzaci√≥ de cara a l’elaboraci√≥ del document, “tal com ha prom√®s a la reuni√≥ el primer ministre”.

Tanmateix, tamb√© van destacar que “que hi ha diversos punts de la reuni√≥ on no es va trobar una resposta amb el sistema actual d‚Äôimmersi√≥ i es confia aconseguir una soluci√≥ en un futur i que se salvi el seu sistema pedag√≤gic”.
Informa:ELNACIONAL.CAT (13-X-2021)

110 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: