POCA COMPETÈNCIA LINGÜÍSTICA DEL PROFESSORAT UNIVERSITARI EN CATALÀ

La situació del català a l’àmbit universitari va ser un altre dels punts que es van tractar a l’acte de l’Institut d’Estudis Catalans per discutir sobre les possibles accions que es poden emprendre per fer front a l’embat judicial que l’escola catalana està patint del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

Miquel Cardona, representant estudiantil del SEPC, va reivindicar el dret dels alumnes a estudiar en la llengua del país i va exposar les possibilitats reals que tenen els estudiants perquè es compleixi el Projecte Lingüístic de Centre. “Cada dia rebem classes en castellà quan curricularment hauria de ser en català, són molts els alumnes catalanoparlants que parlen entre ells en castellà i professors que reconeixen que no saben gaire català; ningú no li hauria de sorprendre sentir això”, va lamentar Cardona.

A més, Cardona va proposar diverses idees perquè els estudiants s’organitzin conjuntament amb el professorat per fer front als atacs judicials i dels partits polítics que volen desgastar el català en el sistema educatiu, en un context de “desídia política”.

D’altra banda, Plataforma per la Llengua, conjuntament USTEC-STEs (IAC), Intersindical – CSC, SEPC i la Societat Catalana d’Estudis Jurídics, van organitzar un acte per discutir sobre les possibles accions que es poden emprendre per fer front a l’embat judicial que l’escola catalana està patint del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Un dels ponents, el director de l’Escola Vedruna Àngels del barri del Raval de Barcelona, Eduard Riudavets, va compartir els resultats de les competències bàsiques en català i la composició del centre. “Tenim alumnes de 26 nacionalitats diferents, i un 40% estan en situació de vulnerabilitat. Tenen el català com a quarta llengua, després de la seva llengua materna, l’anglès i el castellà. Per això, tenim clar que el català ha de ser llengua vehicular del centre”.

Riudavets va reclamar també estratègies dels claustres per a aplicar fermament la immersió lingüística, així com oferir claus en l’aprenentatge i l’ús del català al llarg de tota l’escolarització.

​A banda, el director de l’escola barcelonina va exposar quin és el tractament de la llengua catalana en els espais extracurriculars del centre, com ara el menjador, les activitats extraescolars, la biblioteca o les reunions amb les famílies, amb especial èmfasi en la gestió emocional.

Va reblar la seva intervenció recordant que fruit d’aquest treball, sobretot amb l’acompanyament emocional en català que es dona als estudiants, tenen uns excel·lents resultats acadèmics, amb un 90% de graduacions i un 0% d’abandonament escolar (xifra que, de mitjana, se situa al voltant del 17%).
Informa:RACOCATALÀ.CAT (5-VII-2023)

92 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: