PODEMOS, AMB LA CARETA FORA: ” EL MARC DEL DIÀLEG ÉS LA CONSTITUCIÓ”

El coportaveu de la nova direcció estatal de Podemos, Pablo Fernández, ha animat ERC i Junts a acudir al setembre a la taula de diàleg sobre Catalunya amb la idea de limitar-se a buscar un acord “en el marc de la Constitució” i ha subratllat que, després el “punt d’inflexió” que a parer seu han suposat els indults, “és hora de construir ponts i no d’aixecar murs” com en el passat.

El discurs de Podemos s’ha acostat en aquest sentit al del PSOE i el president Pedro Sánchez, que també demanen acords en la línia autonòmica.

En declaracions a Europa Press, el dirigent de Podemos ha afirmat que els indults als presos independentistes catalans han suposat “un punt d’inflexió i un primer pas per desencallar la situació de Catalunya i per donar una solució política a un problema que és polític”.

En la seva opinió, els “anys de judicialització del problema català” han enverinat més les diferències i, amb la mesura de gràcia adoptada pel govern espanyol, s’obre un diàleg sincer: “És evident que queden molts passos per donar, però per descomptat és una bona notícia i un pas molt important”, sosté.

Pel que fa a l’actitud dels partits del Govern català, que segueixen reclamant amnistia i autodeterminació, Pablo Fernández ha indicat que cadascuna de les parts portarà les seves propostes a la taula de diàleg i, “com en tota negociació, totes les parts hauran de cedir dins el marc de la Constitució i de la legalitat”.
Nou Estatut?

“A aquesta taula de negociació cal anar-hi amb la millor voluntat, cal anar-hi a escoltar, a aportar propostes amb l’ànim d’arribar a un acord, sabent que les dues parts plantejaran uns màxims, però que caldrà cedir en nom de poder aconseguir aquest acord dins del marc constitucional”, insisteix.

El dirigent de Podemos no es pronuncia sobre si la solució passa per un nou Estatut per a Catalunya i creu que “cal ser cauts” perquè “no és bo començar airejant les posicions de cadascuna de les parts”. “Donem temps i escoltem molt, a bastir ponts i a deixar d’aixecar murs, que és el que va fer durant anys el PP i també l’independentisme –opina–. És hora de construir ponts, del diàleg i de consens, la política amb majúscules”.

En ser preguntat per si les suposades cessions a Catalunya poden anar en detriment d’altres comunitats, el també líder de Podemos a Castella i Lleó ha dit que el govern espanyol s’ha d’ocupar que els fons europeus per a la recuperació després de la pandèmia serveixin realment per cohesionar i vertebrar el país.

“I un dels objectius de govern ha de ser que aquests fons de recuperació arribin amb més intensitat a aquelles zones que més ho necessiten, a les zones més deprimides i que necessiten més inversions”, ha assegurat.

En concret ha demanat “privilegiar” zones “que fa massa anys que estan oblidades pels successius governs de PP i de PSOE”, com al seu entendre ha passat amb Extremadura i les seves mancances de ferrocarril, i també les regions que necessiten indústria verda o les àrees que no tenen cobertura d’internet i que requereixen modernització.

Tot i que admet que els partits nacionalistes o independentistes catalans són lliures de plantejar les seves reivindicacions, Pablo Fernández està convençut que “el PNB i CiU mai van treure més rèdit que estant el PP al govern”, en al·lusió al Pacte del Majèstic.
INFORMA:elnacional.cat (14-VIII-2021)

143 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: