PODEN SONAR PER PRIMERA VEGADA EL GALLEC, EL CATALÀ I EL BASC EN UNA FINAL D’EUROVISIÓ ?

Sonarà per primera vegada una cançó en gallec, basc, asturià i català a la final d’Eurovisió? Doncs enguany pot passar. I, cosa que és més sorprenent, no serà perquè Andorra hagi passat a la final (en realitat, fa anys que ja ni ho prova), sinó que pot passar que hi cantarà el representant d’Espanya. Aquesta fita que semblava impossible fa un parell d’anys, podria ser una realitat enguany. El grup gallec de les Tanxugueiras ha trencat tots els esquemes i és a un pas d’assolir-ho, amb la cançó “Terra”. El franquisme va impedir que Joan Manuel Serrat fes servir el català a Eurovisió el 1968; mig segle després, tres dones gallegues estan disposades a tombar aquesta barrera a l’estat espanyol i fer visible la seva cultura a tot Europa. A més, picaran l’ullet als bascs, catalans i asturians, perquè a l’estrofa principal de la cançó hi afegiran aquests tres idiomes.

Aquesta setmana, el trio que formen les Tanxugueiras –Aida Tarrío i les germanes Olaia i Sabela Maneiro– competiran al Festival de Benidorm per representar Ràdio Televisió Espanyola a Eurovisió 2022. I en totes les enquestes sonen com una de les possibles guanyadores, juntament amb la catalana Rigoberta Bandini, que es presenta amb “¡Ay, mamá!”, una cançó en castellà. Encara durant la primera semifinal, es va veure que no serà tot fàcil. Malgrat que Tanxugueiras va ser l’aposta guanyadora per part del públic, el jurat les va puntuar molt baix.

“Estem molt orgulloses que el gallec sigui representat finalment en un entorn com aquest. És molt bonic veure aquest orgull del poble, en què tothom està unit per una causa. Per a nosaltres és una immensa alegria i un honor poder elevar el gallec al màxim nivell, i que la gent vegi que aquí hi ha una magnífica cultura mil·lenària”, explicava el grup fa pocs dies en una entrevista a Nós Diario.
Qui són les Tanxugueiras?

Quan les Tanxugueiras van ajuntar-se per cantar, no hi pensaven pas, a anar a Eurovisió. De fet, reconeixen que no han estat mai gaire seguidores del festival. Simplement, eren dues germanes i una amiga que s’ajuntaven per cantar a les Foliadas, unes festes populars amb molta presència de dansa i música tradicional gallega. Però xalaven tant cantant juntes que van començar a bastir cada vegada més projectes. El 2017 un vídeo seu cantant es va fer viral, i un any després publicaven el primer disc. De primer, bàsicament reinterpretaven la música folclòrica de Galícia. Aquests darrers anys, han explorat amb curiositat la fusió de la tradició amb la sonoritat urbana i moderna, tot barrejant la música d’arrel amb l’electrònica i el reggaeton.

Són les cantareiras del segle XXI. Amb la seva música acosten la gent jove a una tradició que aquests darrers anys havia anat perdent força. Diuen que se senten molt orgulloses de veure com la gent se’ls acosta a dir que han començat a tocar el tamborí o a parlar gallec. Són conscients que amb la seva música trenquen certs tabús i ajuden a normalitzar certs aspectes de la cultura gallega. Bo i cantant, volen demostrar que la música tradicional pot tenir la mateixa projecció que qualsevol mena de música. Com diu la lletra de “Terra”, Tanxugueiras han vingut per quedar-se i obren el camí a les noves generacions.

El projecte va molt més enllà del festival d’Eurovisió. En realitat, tot plegat és una anècdota en la seva carrera, que va néixer d’una petició dels anomenats “eurofans” (fans d’Eurovisió). Si aquest grup ha aconseguit que el pre-seleccionessin és perquè els “eurofans” van triar la seva cançó “Figa” com a millor proposta per al festival.
Informa:VILAWEB.CAT (27-1-2022)

83 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: