POLÒNIA ES DEFENSA DE LA UE DIENT QUE ESPANYA VA FER IGUAL AMB JUNQUERAS

El govern de Polònia tracta de justificar la sentència del Tribunal Constitucional del seu paĂ­s del passat dijous, que dictaminava que el Tractat d’AdhesiĂł de Polònia a la UniĂł Europea ĂŠs incompatible amb algunes parts de la ConstituciĂł polonesa, perquè posa per davant el dret comunitari al nacional i, per tant, consideren que això no hauria de ser d’aquesta manera.

Per argumentar aquesta preeminència del dret nacional al comunitari, Polònia al¡lega que no ĂŠs l’Ăşnic paĂ­s que ho fa o ho ha fet i, mĂŠs concretament, es refereix a Espanya pel cas d’Oriol Junqueras sobre la seva condiciĂł d’eurodiputat i la seva immunitat.
El cas Junqueras

DesprĂŠs de ser elegit europarlamentari, el debat sobre la immunitat del president d’Esquerra Republicana es va traslladar al Tribunal de JustĂ­cia de la UniĂł Europea, que el mes de desembre de 2019 va resoldre que Oriol Junqueras tenia immunitat com a eurodiputat, deixant entreveure que el Tribunal Suprem l’hauria d’haver alliberat abans de la sentència de l’1 d’octubre per tal que poguĂŠs recollir la seva acta d’europarlamentari.

Un mes desprĂŠs, el gener de 2020, el Tribunal Suprem va rebutjar autoritzar que Junqueras anĂŠs a l’Eurocambra perquè pesava sobre ell una sentència de 13 anys de presĂł. Un dels arguments que plasmava en la interlocutòria el Suprem ĂŠs que el dret nacional estableix que no hi ha immunitat per a una persona que es presenta a un procĂŠs electoral quan ja tĂŠ un judici obert.

En aquest sentit, Polònia indica que el pronunciament del Suprem sobre l’afer Junqueras implica “insinuar que l’ordre jurĂ­dic espanyol ĂŠs mĂŠs important que el de la UniĂł Europea”. Per això, entenen des del paĂ­s polonès que la sentència del seu Tribunal Constitucional no suposa “tanta novetat en l’escena europea”. MĂŠs enllĂ  d’Espanya, tambĂŠ han mencionat altres casos en els quals prevaldria el dret nacional al comunitari de paĂŻsos com França, ItĂ lia, Dinamarca o Romania.
La polèmica sentència del TC de Polònia

El passat dijous, el Tribunal Constitucional de Polònia va emetre una sentència que determinava que els articles 1 i 19 dels tractats europeus són inconstitucionals en aquest país, per una suposada invasió de competències. Els magistrats de Polònia consideren que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea no tÊ competència per a establir si els jutges del seu país són o no independents.

Aquesta decisiĂł, a mĂŠs, es coneix en un moment en què els 23.900 milions del fons de recuperaciĂł que corresponen a Polònia no han estat aprovats encara. Paral¡lelament, la sentència ha causat una “profunda preocupaciĂł” a la UniĂł Europea. La presidenta de la ComissiĂł Europea, Ursula von der Leyen, ha avisat que respondran amb “tots els poders” dels que disposen.
Informa: ELNACIONAL.CAT (11-X-2021)

58 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: