POLÒNIA ES DEFENSA DE LA UE DIENT QUE ESPANYA VA FER IGUAL AMB JUNQUERAS

El govern de Pol√≤nia tracta de justificar la sent√®ncia del Tribunal Constitucional del seu pa√≠s del passat dijous, que dictaminava que el Tractat d’Adhesi√≥ de Pol√≤nia a la Uni√≥ Europea √©s incompatible amb algunes parts de la Constituci√≥ polonesa, perqu√® posa per davant el dret comunitari al nacional i, per tant, consideren que aix√≤ no hauria de ser d’aquesta manera.

Per argumentar aquesta preemin√®ncia del dret nacional al comunitari, Pol√≤nia al¬∑lega que no √©s l’√ļnic pa√≠s que ho fa o ho ha fet i, m√©s concretament, es refereix a Espanya pel cas d’Oriol Junqueras sobre la seva condici√≥ d’eurodiputat i la seva immunitat.
El cas Junqueras

Despr√©s de ser elegit europarlamentari, el debat sobre la immunitat del president d’Esquerra Republicana es va traslladar al Tribunal de Just√≠cia de la Uni√≥ Europea, que el mes de desembre de 2019 va resoldre que Oriol Junqueras tenia immunitat com a eurodiputat, deixant entreveure que el Tribunal Suprem l’hauria d’haver alliberat abans de la sent√®ncia de l’1 d’octubre per tal que pogu√©s recollir la seva acta d’europarlamentari.

Un mes despr√©s, el gener de 2020, el Tribunal Suprem va rebutjar autoritzar que Junqueras an√©s a l’Eurocambra perqu√® pesava sobre ell una sent√®ncia de 13 anys de pres√≥. Un dels arguments que plasmava en la interlocut√≤ria el Suprem √©s que el dret nacional estableix que no hi ha immunitat per a una persona que es presenta a un proc√©s electoral quan ja t√© un judici obert.

En aquest sentit, Pol√≤nia indica que el pronunciament del Suprem sobre l’afer Junqueras implica “insinuar que l’ordre jur√≠dic espanyol √©s m√©s important que el de la Uni√≥ Europea”. Per aix√≤, entenen des del pa√≠s polon√®s que la sent√®ncia del seu Tribunal Constitucional no suposa “tanta novetat en l’escena europea”. M√©s enll√† d’Espanya, tamb√© han mencionat altres casos en els quals prevaldria el dret nacional al comunitari de pa√Įsos com Fran√ßa, It√†lia, Dinamarca o Romania.
La polèmica sentència del TC de Polònia

El passat dijous, el Tribunal Constitucional de Polònia va emetre una sentència que determinava que els articles 1 i 19 dels tractats europeus són inconstitucionals en aquest país, per una suposada invasió de competències. Els magistrats de Polònia consideren que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea no té competència per a establir si els jutges del seu país són o no independents.

Aquesta decisi√≥, a m√©s, es coneix en un moment en qu√® els 23.900 milions del fons de recuperaci√≥ que corresponen a Pol√≤nia no han estat aprovats encara. Paral¬∑lelament, la sent√®ncia ha causat una “profunda preocupaci√≥” a la Uni√≥ Europea. La presidenta de la Comissi√≥ Europea, Ursula von der Leyen, ha avisat que respondran amb “tots els poders” dels que disposen.
Informa: ELNACIONAL.CAT (11-X-2021)

148 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: