“POLÒNIA” I “COM SI FOS AHIR” PERILLEN A TV3 PER FALTA DE DINERS

( GEMMA AGUILERA )
TV3 continua essent líder d’audiència a Catalunya, per 34è mes consecutiu amb una quota del 14,6%. Però com ha passat amb tots els mitjans de comunicació, la crisi del coronavirus ha impactat de ple en els ingressos de la CCMA. Fonts de la Corporació xifren en 15 milions d’euros els diners que s’han deixat d’ingressar des del mes de març, el que representa el 5% del total del pressupost dels mitjans públics catalans, que ascendeix a 300 milions d’euros, dels quals, 240 corresponen a l’aportació de la Generalitat en els comptes recentment aprovats després de tres pròrrogues.

La CCMA havia demanat al Govern una aportació de 250 milions d’euros per poder compensar els tres anys anteriors de pròrrogues, en què “les despeses havien crescut a causa de l’augment lineal de sous, la recuperació de pagues antigues que s’havien retallat i que ara els tribunals han ordenat tornar, l’IVA sobre mitjans de comunicació i l’ampliació de la cotització a la Seguretat Social, i en canvi, els ingressos baixaven, per la caiguda de la publicitat i perquè el Govern havia congelat la seva aportació”. Però amb 10 milions menys de pressupost i amb la caiguda del 70% dels ingressos per publicitat -15 milions, algunes produccions de TV3 “perillen”, tal i com expliquen fonts de la CCMA a El Món.

La més emblemàtica és el programa Polònia, en producció associada amb Minoria Absoluta, que té un cost d’uns 3 milions d’euros anuals segons el portal de transparència de la CCMA, això significa un cost de 300.000 euros mensuals. I també perilla la telenovel·la Com si fos ahir, amb un cost de producció d’uns 4,5 milions anuals –uns 500.000 euros per mes-, que en aquest cas és una producció pròpia de TV3.

Per contra, la continuïtat del Faqs, Alguna Pregunta Més (APM) i Està Passant, tots tres de producció associada, tenen la continuïtat assegurada, segons afegeixen fonts de TV3, per la via dels pressupostos de la Generalitat. Per contra, amb els 240 milions consignats la televisió pública no podia aventurar-se a fer noves produccions, sinó que el pla era limitar-se a “aguantar” aquests programes del prime time de la graella.

Ara bé, desprès que l’Associació de Productors Audiovisuals i l’Acadèmia del Cinema català demanessin al Govern 10 milions de pressupost perquè TV3 pogués participar de produccions audiovisuals, la Generalitat ha consignat finalment 6 milions, però no per a la CCMA, sinó per al departament de Cultura, que els destinarà a productes finalistes de nova producció per a TV3. “Aquests 6 milions només es poden destinar a entrar en la producció d’una o dues pel·lícules, algun documental i un nou programa de plató, una sèrie de ficció…, però no poden servir per pagar el Polònia o la producció de capítols de Com si fos ahir”, puntualitzen fonts de la CCMA a aquest diari. Per fer-se una idea de la dimensió del pressupost, un sol programa de Supervivientes té el mateix cost que tota la programació d’estiu de TV3.

Amb el cop publicitari de la crisi de la Covid-19, “tots els programes queden tocats, i podrem fer menys manteniment i menys inversions tecnològiques”, alerten des de la CCMA. “Ara mateix no tenim diners per pagar el Polònia, i per reprendre les gravacions de Com si fos ahir hem d’estudiar molt bé com ho farem. Tampoc tenim els diners, però a més, ara s’haurà de produir mantenint les distàncies de seguretat i mesures estrictes. I a més, tenim un problema amb la plantilla, alguns treballadors pertanyen a col·lectius de risc”, apunten aquestes fonts. Ara bé, la CCMA “no dóna per perdudes aquestes produccions: “No tirem la tovallola perquè estem demanant partides extraordinàries al Govern per tal de pal·liar la caiguda de la publicitat en aquest mateix 2020. Ara tenim la mirada posada en el 2020, com arribarem a finals d’any i què podrem salvar i què no, però confiem que el 2021 la publicitat tornarà a recuperar-se”.

Es dóna la circumstància que Ciutadans va demanar que el pressupost de la CCMA es reduís a la meitat. “En aquest cas, no podríem produir res de res, el model de TV3 hauria de ser un altre i s’hauria de reduir personal, que son treballadors públics, perquè la meitat del pressupost ja és per a personal”, comenten des de la Corporació.

Informa:ELMON.CAT (3-6-2020)

499 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: