POT SER CINEMA ESPANYOL SI ES FET EN CATALÀ ?

“Pot ser espanyol si √©s fet en catal√†?”
(CRISTINA S√ĀNCHEZ )

El premi, l’Os d’Or, que la Berlinale ha donat a Alcarr√†s, la pel¬∑l√≠cula de Carla Sim√≥n, √©s benvingut per moltes raons; m√©s enll√† que, evidentment, √©s un gran premi. Per endavant, dues de meves: la directora √©s una dona i Estiu 1993, la seva primera pel¬∑l√≠cula, em va encantar. Tothom sembla que s‚Äôha posat molt content amb ‚Äúaquesta fita hist√≤rica per al cinema espanyol‚ÄĚ i ara m‚Äôestic referint als pol√≠tics, per all√≤ que fan de fer-se la foto ‚Äēara un tuit‚Äē amb alg√ļ que t√© √®xit i rep l‚Äôaplaudiment, especialment internacional, per la ra√≥ o motiu que sigui.

El punt √©s pujar al carro de la vict√≤ria, per√≤ estar a dalt sense m√®rit, normalment, no fa m√©s que sobreexposar les pr√≤pies vergonyes. Al meu entendre, aix√≤ √©s el que els ha passat a S√°nchez i a Iceta. La q√ľesti√≥ no √©s si la pel¬∑l√≠cula √©s espanyola o no, encara que el president del govern espanyol, Pedro S√°nchez, i tota la premsa espanyola s‚Äôhan apressat a remarcar-ho, sin√≥ per qu√® s‚Äôamaga que √©s una pel¬∑l√≠cula en catal√† o s‚Äôha de posar l‚Äôaccent en la seva espanyolitat ‚Äēcom ha fet en aquest cas el ministre de Cultura‚Äē malgrat passar a Lleida.

Pot haver-hi un resum més clar de l’embolic que té Espanya amb Catalunya i que malgrat que ens faci anar especialment malament a nosaltres, tampoc és res bo per ells. Si més no des del punt de vista de l’esquizofrènia.

Si Catalunya, o deixem-ho nom√©s en l‚Äô√†mbit de les lleng√ľes… si el catal√† √©s un atac a l‚Äôespanyol ‚Äēexemples a manta d‚Äôaquesta percepci√≥ i d‚Äôaquest relat a l‚ÄôEstat‚Äē, com pot ser una pel¬∑l√≠cula rodada en catal√† cinema espanyol?

Si el català és un atac a l’espanyol, com pot ser una pel·lícula rodada en català cinema espanyol?

Per mi la resposta est√† ben clara i n‚Äôaccepto m√©s d‚Äôuna, per√≤ m‚Äôagradaria veure la cara d‚Äôun senyor de Burgos si √©s que en algun moment decideix anar al cinema a veure-la i la passen en versi√≥ original. Sentir-se estafat ser√† el menor dels seus problemes. Per√≤ tampoc cal anar tan lluny, i ara penso i em preocupa la salut de tots els metges i metgesses ‚Äēm‚Äôhan vingut al cap per les darreres den√ļncies‚Äē o qualsevol altre professional del servei que sigui que es nega a atendre en catal√† a la poblaci√≥ dels territoris d‚ÄôEspanya catalanoparlants. Estic segura que no entendran res, i no em refereixo nom√©s a la llengua.

Alcarr√†s ‚Äēem moro de ganes de veure-la‚Äē √©s una pel¬∑l√≠cula espanyola en qu√® els actors, que no ho s√≥n, no parlen la llengua del Regne d‚ÄôEspanya. Un ‚ÄúReino de Espa√Īa‚ÄĚ que no deixa parlar catal√† als √≤rgans de representaci√≥ pol√≠tica estatals. Un estat en qu√® les televisions p√ļbliques i privades quan van pel carrer entrevistant persones o conviden a programes fan canviar la llengua a aquells i aquelles que en parlen una diferent del castell√†. I en aquest cas no em refereixo als que parlen urd√ļ, sin√≥ qualsevol de les lleng√ľes que estan reconegudes, a banda del castell√†, a la Constituci√≥ espanyola. Certament, amb el gallec hi ha una certa m√†niga ampla, at√®s com que era la llengua de la terra del dictador no va estar mai sota sospita; ara, ni catal√† ni euskera, no fos cas que ens f√©ssim mal. No √©s nom√©s una q√ľesti√≥ de persecuci√≥ del catal√†, √©s tamb√© una q√ľesti√≥ d‚Äôamagar i falsejar la realitat existent, que, ara, durant quatre dies comptats, perqu√® a Berl√≠n els ha agradat, tots dissimulen. Aneu a pastar fang!
Informa:ELNACIONAL.CAT (22-2-2022)

72 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: