PP I PSC NO VOLEN QUE TV3 PARLI MAI DE ” PRESOS POLÍTICS” I “EXILI “

Des del desembre del 2017 no hi ha campanya electoral que no vingui acompanyada d’un llistat de paraules prohibides per la Junta Electoral als mitjans pĂșblics catalans. “Exili”, “presos polĂ­tics”, “govern legĂ­tim”, “Consell per la RepĂșblica”, entre d’altres, sĂłn conceptes que darrerament l’ĂČrgan electoral ha vetat a TV3 i Catalunya RĂ dio en pro -segons la versiĂł oficial- de la “neutralitat” polĂ­tica. Ara, PP i PSC maniobren sense fer gaire soroll per prohibir-los permanentment als mitjans pĂșblics catalans, tambĂ© fora de perĂ­odes electorals.

AixĂ­ ho sol·liciten els consellers proposats per aquests dos partits al Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) Daniel Sirera -que va liderar el PP catalĂ - i Carme Figueras -va ser diputada i consellera pel PSC- en una carta al president de l’ens, Roger Loppacher, a la qual ha tingut accĂ©s NaciĂłDigital. En la missiva, registrada oficialment el 15 d’octubre, sol·liciten un acord per instar als treballadors de la CCMA a complir “els principis d’igualtat, veracitat i neutralitat informativa, tambĂ© fora dels perĂ­odes electorals”.

Sirera i Figueras posen la lupa en els conceptes “presos polĂ­tics”, “consellers a l’exili”, “govern a l’exili” i “exili”. Per defensar la seva peticiĂł, exposen diversos articles de la llei que regula la comunicaciĂł audiovisual a Catalunya i tambĂ© del manual d’Ășs i la guia editorial de la CCMA. Tots ells fan referĂšncia a la “proporcionalitat i pluralisme” que se li requereix a l’emissora i cadena pĂșbliques. Ara als mitjans pĂșblics preval el criteri periodĂ­stic i el de cada editor a l’hora d’usar-los.

Els consellers cosignants de la carta recullen diverses resolucions de la Junta Electoral i, a partir d’aquestes, construeixen el seu principal argument: si l’ĂČrgan electoral ha reiterat “a bastament” que les expressions ja esmentades “vulneren el principi de veracitat i neutralitat” i aquest Ă©s un principi que els mitjans pĂșblics han de complir en tot moment, no nomĂ©s en les setmanes prĂšvies a unes eleccions, cal deixar d’utilitzar-los de forma perpĂštua.

Vetos des del 2017

Ja en la campanya electoral dels comicis del 21-D del 2017 la JEC va prohibir dir “consellers empresonats” o “president Puigdemont”. Des de llavors, els vetos de l’ĂČrgan regulador han topat amb la indignaciĂł dels comitĂšs professionals de TV3 i Catalunya RĂ dio.

La peticiĂł, segons fonts consultades per NaciĂłDigital, difĂ­cilment prosperarĂ , bĂ sicament perquĂš la renĂșncia al cĂ rrec de consellera d’Eva Parera, que va ser proposada per CiU i ara Ă©s regidora a Barcelona amb Manuel Valls, assegura una majoria de consellers independentistes. El CAC pot imposar sancions -fins i tot econĂČmiques, malgrat que no sĂłn gens habituals- quan hi ha incompliments manifestos d’elements subjectes a llei, o incompliments de les condicions de les llicĂšncies d’explotaciĂł.

Mandats caducats

La inestabilitat polĂ­tica tambĂ© afecta al CAC. De fet, els dos consellers que han presentat l’escrit fa temps que haurien d’haver acabat el seu mandat, que Ă©s de sis anys no renovables. El de Sirera va caducar el juliol de 2018 i el de Figueras el juliol de 2016. El Parlament no ha estat, perĂČ, capaç de consensuar el nomenament de nous consellers. Per aixĂČ segueixen en funcions.

Per renovar el CAC s’ha de complir ara el requisit del suport de dos terços de la cambra a mĂ©s de tenir perfils professionals. El mateix passa amb el consell de govern de la CorporaciĂł Catalana de Mitjans Audiovisuals, que nomĂ©s tĂ© quatre dels sis membres que hauria de tenir per les dimissions de Brauli Duart i Pep Vilar.

Els consellers del CAC es van anar triant de forma esgraonada, a diferĂšncia dels de la CCMA, que s’escullen de cop. El mandat del president, Roger Loppacher, tambĂ© ha vençut. Segueix vigent per uns mesos el de Salvador Alsius i Yvonne Grilley. La cadira de Parera va quedar vacant.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (28-11-2019)

202 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: