PP I PSC NO VOLEN QUE TV3 PARLI MAI DE ” PRESOS POL√ćTICS” I “EXILI “

Des del desembre del 2017 no hi ha campanya electoral que no vingui acompanyada d’un llistat de paraules prohibides per la Junta Electoral als mitjans p√ļblics catalans. “Exili”, “presos pol√≠tics”, “govern leg√≠tim”, “Consell per la Rep√ļblica”, entre d’altres, s√≥n conceptes que darrerament l’√≤rgan electoral ha vetat a TV3 i Catalunya R√†dio en pro -segons la versi√≥ oficial- de la “neutralitat” pol√≠tica. Ara, PP i PSC maniobren sense fer gaire soroll per prohibir-los permanentment als mitjans p√ļblics catalans, tamb√© fora de per√≠odes electorals.

Aix√≠ ho sol¬∑liciten els consellers proposats per aquests dos partits al Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) Daniel Sirera -que va liderar el PP catal√†- i Carme Figueras -va ser diputada i consellera pel PSC- en una carta al president de l’ens, Roger Loppacher, a la qual ha tingut acc√©s Naci√≥Digital. En la missiva, registrada oficialment el 15 d’octubre, sol¬∑liciten un acord per instar als treballadors de la CCMA a complir “els principis d’igualtat, veracitat i neutralitat informativa, tamb√© fora dels per√≠odes electorals”.

Sirera i Figueras posen la lupa en els conceptes “presos pol√≠tics”, “consellers a l’exili”, “govern a l’exili” i “exili”. Per defensar la seva petici√≥, exposen diversos articles de la llei que regula la comunicaci√≥ audiovisual a Catalunya i tamb√© del manual d’√ļs i la guia editorial de la CCMA. Tots ells fan refer√®ncia a la “proporcionalitat i pluralisme” que se li requereix a l’emissora i cadena p√ļbliques. Ara als mitjans p√ļblics preval el criteri period√≠stic i el de cada editor a l’hora d’usar-los.

Els consellers cosignants de la carta recullen diverses resolucions de la Junta Electoral i, a partir d’aquestes, construeixen el seu principal argument: si l’√≤rgan electoral ha reiterat “a bastament” que les expressions ja esmentades “vulneren el principi de veracitat i neutralitat” i aquest √©s un principi que els mitjans p√ļblics han de complir en tot moment, no nom√©s en les setmanes pr√®vies a unes eleccions, cal deixar d’utilitzar-los de forma perp√®tua.

Vetos des del 2017

Ja en la campanya electoral dels comicis del 21-D del 2017 la JEC va prohibir dir “consellers empresonats” o “president Puigdemont”. Des de llavors, els vetos de l’√≤rgan regulador han topat amb la indignaci√≥ dels comit√®s professionals de TV3 i Catalunya R√†dio.

La petici√≥, segons fonts consultades per Naci√≥Digital, dif√≠cilment prosperar√†, b√†sicament perqu√® la ren√ļncia al c√†rrec de consellera d’Eva Parera, que va ser proposada per CiU i ara √©s regidora a Barcelona amb Manuel Valls, assegura una majoria de consellers independentistes. El CAC pot imposar sancions -fins i tot econ√≤miques, malgrat que no s√≥n gens habituals- quan hi ha incompliments manifestos d’elements subjectes a llei, o incompliments de les condicions de les llic√®ncies d’explotaci√≥.

Mandats caducats

La inestabilitat pol√≠tica tamb√© afecta al CAC. De fet, els dos consellers que han presentat l’escrit fa temps que haurien d’haver acabat el seu mandat, que √©s de sis anys no renovables. El de Sirera va caducar el juliol de 2018 i el de Figueras el juliol de 2016. El Parlament no ha estat, per√≤, capa√ß de consensuar el nomenament de nous consellers. Per aix√≤ segueixen en funcions.

Per renovar el CAC s’ha de complir ara el requisit del suport de dos ter√ßos de la cambra a m√©s de tenir perfils professionals. El mateix passa amb el consell de govern de la Corporaci√≥ Catalana de Mitjans Audiovisuals, que nom√©s t√© quatre dels sis membres que hauria de tenir per les dimissions de Brauli Duart i Pep Vilar.

Els consellers del CAC es van anar triant de forma esgraonada, a difer√®ncia dels de la CCMA, que s’escullen de cop. El mandat del president, Roger Loppacher, tamb√© ha ven√ßut. Segueix vigent per uns mesos el de Salvador Alsius i Yvonne Grilley. La cadira de Parera va quedar vacant.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (28-11-2019)

283 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: