PREGÓ DE CUIXART A GRÀCIA RECLAMANT EL RETORN DELS EXILIATS: ” US VOLEM A CASA “

“No hi haurà una Festa Major fins que tornin els nostres exiliats. Us volem a casa!”. Aquest ha estat un dels clams del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que, durant el pregó de la Festa Major de Gràcia d’enguany, ha volgut recordar tots els represaliats pels fets de l’1-O, entre ells, els exiliats.

En un emotiu discurs des del balcó de l’antic ajuntament de Gràcia, a la plaça de la Vila, Cuixart ha subratllat la importància de continuar amb la lluita contra la repressió. Entre els aplaudiments del públic, ha cridat consignes com “hem de recuperar els carrers” o “no renunciarem mai a tornar-ho a fer”.

Ho ha fet acompanyat de diverses personalitats municipals: l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el regidor del districte, Eloi Badia (dels Comuns), el president del Consell del districte de Gràcia, Ferran Mascarell i la presidenta de la Festa Major, Carla Carbonell.
Tres anys i vuit mesos “de suport”

Cuixart ha expressat reiteradament el seu sentiment de gratitud pel suport rebut per part del districte de Gràcia, on resideix actualment i on sempre han viscut els fills i dona. “Gràcies per aquests tres anys i vuit mesos de suport”, ha expressat el pregoner en referència a la seva estada a la presó.

“En l’inici, quan tot semblava fosc, Gràcia, una vegada més, resistia. Deixeu-me donar-vos les gràcies de tot cor […] Gràcies per aquests 188 dilluns demanant la llibertat dels presos polítics”, ha continuat.

D’altra banda, també ha volgut donar suport a diverses causes tot destacant la importància de la “lluita local”. En aquest sentit, ha recordat la tasca del Sindicat de Llogaters o del col·lectiu Volem Acollir, gestat al barri: “No ens cansarem de dir-ho: Catalunya, Barcelona, Gràcia, és terra d’acollida”.

També ha fet una mirada al passat, per fer memòria del compromís veïnal amb la cultura. Ha fet referència a un dels fundadors d’Òmnium, Joan Triadú, que “ja aleshores, en aquells anys 60, practicava la desobediència civil i formava mestres de català”.
“Visca la República de Gràcia!”

Un conjunt de batalles que Cuixart ha agrupat amb la següent frase: “A cada pam de carrer hi ha l’ambició de compromís i l’ambició de país. Crideu amb mi, visca la República de Gràcia!”.
d

Després que la pandèmia de la covid provoqués que l’edició del 2020 de la Festa Major fos extremadament aigualida, el president d’Òmnium ha parlat també de les víctimes i els “herois” del virus: “Permeteu-me que tingui un record pels qui ens han deixat i pels que avui estan fent front a la pandèmia”.

“Gratitud i admiració. Ells són els que tenen cura del bé comú”, ha declarat.
Cal destacar també que Colau ha estat esbroncada contínuament quan ha parlat i Cuixart que hagut de demanar al públic que no l’esbronqués tot defensant la llibertat d’expressió.
Informa:ELNACIONAL.CAT (14-VIII-2021)

107 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: