PREPAREM LA RESPOSTA: CAL DONAR-SE D’ALTA A TELEGRAM I SIGNAL PER SEGURETAT

Les aplicacions de missatgeria Telegram i Signal, menys utilitzades fins ara per la majoria de la poblaci√≥, que ha apostat clarament per WhatsApp des de fa anys, estan rebent una allau de nous usuaris en els √ļltims dies. Almenys, pel que fa a Catalunya. Aquest augment d’altes coincideix de ple, i no √©s cap casualitat, amb la proximitat de la sent√®ncia de l’1-O. Qu√® explica aquest creixement exponencial?

La ra√≥ principal s√≥n les darreres crides a la organitzaci√≥ ciutadana per part de les entitats i moviments sobiranistes i de defensa dels drets civils, amb el focus posat en la resposta al veredicte del Tribunal Suprem. En particular, el moviment -an√≤nim- Tsunami Democr√†tic, que ha crescut com l’escuma en molt poc temps, ha fet una aposta clara per canals de comunicaci√≥ menys populars -per√≤ considerats com a m√©s segurs- en detriment de xarxes socials com Twitter o Facebook, i han fet una crida a unir-se a les dues apps ja esmentades.

Per qu√® acotar tant el canal? Totes les mesures de protecci√≥ s√≥n poques per evitar la repressi√≥, considera el moviment. De fet, els seus activistes es comuniquen majorit√†riament a trav√©s de Protonmail, un correu electr√≤nic xifrat i d’alta seguretat amb servidors a Su√Įssa -un mecanisme tamb√© usat pels CDR-.

La seguretat, la clau

√Čs en aquest context en qu√® es posen sobre la taula Telegram i Signal com a opcions priorit√†ries per fer arribar els missatges a la ciutadania, a la qual busquen mobilitzar de forma “immediata”. La primera app, m√©s coneguda, s’ha considerat tradicionalment com a m√©s segura que WhatsApp, pel sistema de xifrat dels missatges que utilitza i les opcions de privacitat i protecci√≥ que ofereix a l’usuari.

La segona, que va ser titllada com a “ultrasegura” pels experts en els seus inicis, era habitual entre les altes esferes del moviment independentista durant la tardor del 2017. Incloent-hi els dirigents exiliats a Brussel¬∑les, que l’empraven per comunicar-se entre ells i amb Catalunya.

Signal permet autodestruir missatges i xifrar de dalt a baix tots els textos. D’aquesta manera, un cop esborrada la conversa de forma autom√†tica, no en queda cap rastre que pugui ser utilitzat a posteriori. Els membres de la plataforma veuen aquestes aplicacions de missatgeria com una via efectiva per driblar els controls i l’espionatge de l’Estat, i, per tant, tamb√© l’eventual repressi√≥.

Un boom massiu

L’objectiu del Tsunami Democr√†tic √©s mobilitzar com m√©s gent millor a l’entorn del concepte democr√†cia i en contra de la repressi√≥. Els seu compte de Telegram suma m√©s de 88.000 seguidors mentre s’escriuen aquestes l√≠nies, una xifra que augmenta minut a minut amb la proximitat de la sent√®ncia. A hores d’ara, de fet, ja haur√† quedat m√©s que superada, ja que a primera hora del mat√≠ d’aquest dimarts registrava 8.000 menys, i el dia anterior 20.000.

A Twitter, per la seva banda, frega els 60.000 seguidors. Segons una informaci√≥ de La Vanguardia, els Mossos d’Esquadra calculen que caldrien 50.000 persones per organitzar accions que permetessin aturar la xarxa vi√†ria catalana.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (8-10-2019)

321 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: