PRESIDENT, VOST√ą PRIMER

“President, vost√® primer”.
(JOSEP ANTICH)

La confer√®ncia del president de la Generalitat, Pere Aragon√®s, en complir-se el primer aniversari de les eleccions del 14 de febrer, ha tingut quatre idees fonamentals: el proc√©s de negociaci√≥ viu un moment de dificultat per la poca valentia del govern espanyol, que es nega a fer una proposta pol√≠tica per a Catalunya; √©s necessari refer la confian√ßa independentista i activar tots els mecanismes de pressi√≥ a l’Estat per desbloquejar la negociaci√≥, i si aquesta no avan√ßa, no es poden quedar de bra√ßos plegats; l’independentisme no pot acceptar com a resposta que mai no hi haur√† una via democr√†tica perqu√® els catalans decidim el nostre futur; una √†mplia majoria vol votar en un refer√®ndum democr√†tic reconegut per totes les parts per pronunciar-se si Catalunya ha de ser una rep√ļblica independent en el marc de la Uni√≥ Europea. I un missatge a Pedro S√°nchez despr√©s dels resultats de Castella i Lle√≥: no resoldre el conflicte catal√† obre les portes a un govern PP-Vox a Espanya.

Es podria dir que el president s’ha mogut en un terreny pessimista ‚Äēpotser la vegada que m√©s‚Äē en la negociaci√≥ amb l’Estat despr√©s de mesos sense cap reuni√≥ i de menyspreus continuats i inacceptables des de la Moncloa. De fet, tan sols va enumerar com un exemple de confian√ßa cap a Pedro S√°nchez i del cr√®dit de la voluntat negociadora de l’Estat els indults concedits pel govern espanyol als l√≠ders presos pol√≠tics independentistes, que van abandonar despr√©s de quatre anys la pres√≥ el mes de juny passat. Tamb√© ha explicat que els indults, que s√≥n tan sols parcials, han estat un pas important perqu√® reconeixen que la sent√®ncia del Tribunal Suprem va ser injusta. √Čs, segurament, la primera vegada per part del president que els indults descendeixen al terreny de ser un actiu pol√≠tic d’una voluntat negociadora de l’Estat.

Malgrat pinzellades al govern espanyol, la confer√®ncia va tenir com a clars destinataris la resta dels actors independentistes amb els quals no ha aconseguit tra√ßar fins a la data cap estrat√®gia. Una cosa que, d’altra banda, pot condicionar el desenvolupament de la legislatura. Som davant d’un canvi de gui√≥ de la legislatura i ja assumeix que l’independentisme ha de pensar en un pla B? Cal refer la unitat per fer qu√®? I el que √©s m√©s important: qu√® vol dir activar tots els mecanismes de pressi√≥ a l’Estat per desbloquejar la negociaci√≥? Perqu√® aquest √©s un punt central, ja que fins ara l’Estat ha viscut molt c√≤mode tant en les relacions amb el Govern com en l’aprovaci√≥ de votacions al Congr√©s dels Diputats. Nom√©s cal saber una mica de pol√≠tica per saber que a Madrid no hi ha cap altra manera de demostrar la for√ßa pol√≠tica que for√ßar una vegada i una altra la p√®rdua de votacions al govern espanyol. Estan disposats a fer aix√≤? Utilitzar els vots d’Esquerra, Junts i la CUP amb aquest objectiu? Perqu√® si no es fa aix√≠, la pressi√≥ no serveix absolutament per a res.

Com he dit, en clau interior cal destacar la voluntat, expressada en m√©s d’una ocasi√≥ al llarg del discurs, de refer la confian√ßa entre els actors independentistes. Avui som molt lluny d’aquest punt i en l’horitz√≥ no s’entreveu que pugui consolidar-se la desescalada que diu Aragon√®s. Els diaris de les √ļltimes setmanes s√≥n un clar exemple dels m√≠ssils creuats entre uns i d’altres i la guerra subterr√†nia existent. D’altra banda, si la pol√≠tica tamb√© √©s generositat, la menci√≥ al president a l’exili Carles Puigdemont no podia ser m√©s discreta en 14 folis: una vegada en referir-se a la necessitat que el govern espanyol “retiri les causes contra el president Puigdemont i la resta de pol√≠tics exiliats”. De segur, a Junts no va passar desapercebut.

Caldr√† esperar per a pr√≤ximes ocasions respostes m√©s concretes al tema de la llengua i de l’escola catalana, amena√ßada amb la imposici√≥ del 25% de castell√†, els Jocs d’Hivern del 2030 que cada vegada tenen m√©s opositors davant del silenci ‚Äēo els dubtes‚Äē del Govern, la negativa de S√°nchez a cedir la gesti√≥ dels fons Next Generation o el cr√≤nic maltractament amb el finan√ßament auton√≤mic. Perqu√® la Catalunya sencera, concepte encunyat oficialment aquesta nit, ser√† lliure o no ser√†.
Informa:ELNACIONAL.CAT(15-2-2022)

75 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: