PRESONS DEIXA EN MANS DE LA JEC LA PETICIÓ DE SÁNCHEZ DE FER UN DEBAT A SOTO DEL REAL

La Secretaria General d’Institucions Penitències esperarà al fet que la Junta Electoral Central (JEC) es pronunciï sobre la petició per celebrar un debat electoral dins de la presó de Soto del Real (Madrid) que ha sol·licitat per escrit Jordi Sànchez, candidat de JxCat en les eleccions generals i un dels polítics presos pel seu paper com a president de l’ANC durant el procés. Segons expliquen a Europa Press fonts penitenciàries, l’organisme depenent del Ministeri de l’Interior està estudiant la petició d’ERC per celebrar “actes polítics” –no especifica la formació pel que es refereix a debats electorals– a les presons de Soto del Real i Alcalá-Meco, en què es troben interns els líders del procés jutjats al Tribunal Suprem.

En el cas d’ERC, l’escrit va ser remès a l’atenció del secretari general d’Institucions Penitenciàries, Ángel Luis Ortiz, mentre que Jordi Sànchez el que ha fet és posar al corrent a l’organisme d’Interior de la carta que ha enviat a la JEC. Sànchez ha remès altres cartes perquè debatin amb ell a Soto del Real el candidat d’ERC, Oriol Junqueras –també a la presó provisional–; el dels comuns, Jaume Asens; la candidata del PSC, Meritxell Batet; la popular Cayetana Álvarez de Toledo; la candidata de Cs, Inés Arrimadas; i el candidat de Front Republicà, Albano-Dante Fachin.

Sense precedents

Des de les presons se subratlla la diferència entre totes dues sol·licituds. En el cas de “actes polítics”, com demana ERC, existeixen precedents amb permisos concedits per part de l’Administració perquè els partits puguin fer campanya dins de les presons, encara que amb límits com per exemple, no deixar accedir la premsa ni que s’alteri la seguretat o funcionalitat dins de la presó. Es remeten al cas, que exposa en el seu escrit ERC, d’Endavant Andalusia. La coalició de IU i Podem va oferir tres mítings durant la campanya de les últimes eleccions andaluses dins de les presons, prèvia autorització de les Institucions Penitenciàries. Però, les fonts penitenciàries no tenen constància de la celebració de debats electorals dins de les presons.

L’Ordre de Servei 6/2018 sobre campanyes electorals, que ha consultat Europa Press, regula el dret a sufragi a través del vot per correu per a tots els interns, excepte els quals estiguin privats d’aquest dret per sentència. L’abstenció acostuma a ser la tònica general de la població reclusa en les diferents cites electorals. Els interns poden tenir una “explicació directa i personal” dels diferents programes electorals, que permet l’entrada a les presons de candidats i la disposició d’un espai per dur a terme la campanya electoral, sense que això afecti les visites i comunicacions regulades al marge dels períodes electorals.

Seguretat dels interns i sense mitjans de comunicació

En la llei penitenciària no s’estableix cap prohibició expressa per a la realització dels actes de campanya, però precisa: “més enllà de les quals puguin afectar a qüestions de seguretat interior”. La citada Ordre de Servei amb data del 26 de novembre del 2018 recull una sèrie d’exigències relacionades amb la seguretat interna com que l’acte polític no alteri les activitats regimentals del centre, que duri “entorn de 60 minuts” o que se sol·liciti “almenys amb cinc dies d’antelació” a la seva celebració.

També prohibeix l’entrada de mitjans de comunicació: “No serà possible sense perjudici que des del Gabinet de Premsa de la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries pugui informar-se de l’activitat, respectant sempre la imatge de les persones que assisteixin a l’acte”. L’objectiu, en definitiva, és “no alterar les activitats regimentals del centre”.

Informa:ELMON.CAT (28–2019)

419 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: