PRESSUPOSTOS D’EMERG√ąNCIA: TOTHOM S’HA RETRATAT

“Pressupostos d’emerg√®ncia ”
( JOS√Č ANTICH )

Mai l’aprovaci√≥ d’uns pressuposats com els que ha tirat endavant aquest divendres el vicepresident Pere Aragon√®s amb tenacitat havien estat tan imprescindibles per a Catalunya i tampoc mai tant com en aquesta ocasi√≥ havien quedat tan r√†pidament obsolets. Aquesta √©s la paradoxa de la crisi econ√≤mica sense pari√≥ que ha provocat el coronavirus i que ha deixat totes les administracions indefenses per fer-hi front, ja que la lluita contra la pand√®mia necessita molts m√©s recursos en salut i tota una bateria d’ajuts a aturats, treballadors, aut√≤noms, petites, mitjanes i grans empreses; tants, que s√≥n literalment inabastables.

En el cas catal√† caldr√† fer front a la crisi amb l’h√†ndicap d’un d√®ficit fiscal hist√≤ric del qual caldria parlar molt m√©s sovint i explicar-lo millor als nostres compatriotes, i que acaba lligant de mans qualsevol iniciativa de pes i qualsevol esperan√ßa d’una m√≠nima autonomia financera.

Encara que aquesta sigui la situaci√≥ actual, l’augment de la despesa en 3.070 milions d’euros, concentrada, fonamentalment, en √†rees socials del Govern ajudaran a pal¬∑liar l’extrema necessitat actual i a la qual no es podia fer front sense uns nous pressupostos. Partits de l’oposici√≥ com el PSC i la CUP han perdut, per raons molt diferents, una oportunitat no donant suport als comptes p√ļblics. La pand√®mia sanit√†ria i la dimensi√≥ de la crisi econ√≤mica que s’entreveu els oferia una situaci√≥ magn√≠fica per rectificar per una cosa que ells a Madrid sempre demanen: responsabilitat.

No s’havia d’esperar res de PP i Cs, que juguen clarament a una altra lliga, que no √©s la portar la batuta de la governaci√≥ a Catalunya ja que no tenen cap mena de poder en cap nivell de l’administraci√≥: des de l’auton√≤mic al provincial, acabant en el comarcal i el municipal. Per√≤ aquest no √©s el cas del PSC, que malgrat aix√≤ ha preferit fer un discurs gens diferenciat del de la dreta espanyola en el qual critica a Madrid per distanciar-se dels independentistes, que al seu torn necessita al Congr√©s dels Diputats.

L’independentisme catal√†, tan propens a oblidar massa vegades els afronts del PSC en el Parlament quan se’ls necessita, hauria de tenir en compte al Congr√©s dels Diputats la moneda amb qu√® se li paga a Catalunya. Ho fa el PNB gaireb√© di√†riament i no sembla que li vagi tan malament.
Informa:ELNACIONAL.CAT (25-4-2020)

134 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: