PROP DE 1.500 LLENGÜES , UN 20% DE LES ACTUALS, PODEN DESAPARÈIXER ABANS D’ACABAR AQUEST SEGLE

Un estudi de la Universitat Nacional d’Austràlia alerta que la meitat dels idiomes del món estan en perill.

Prop de 1.500 llengües de les 7.000 que es calcula que hi ha al món podrien desaparèixer d’aquí a l’any 2100, segons un estudi de la Universitat Nacional d’Austràlia (ANU), que estima que la meitat dels idiomes del planeta estan en risc. “Sense una intervenció immediata, la pèrdua de llengües es podria triplicar en els propers 40 anys”, assenyala el professor Lindell Bromham, coautor de l’estudi.

El treball de l’ANU identifica 51 elements que posen pressió a les llengües en perill, entre els quals el fet que, en alguns casos, com més anys d’escolarització hi havia més augmentava el perill de la llengua en perill. Els investigadors afirmen que això demostra que cal crear plans d’estudi que fomentin el domini de les llengües minoritzades.

També s’han fet troballes curioses com la relació entre el perill que un idioma desaparegui amb la densitat de les carreteres del territori on es parla. En molts casos, el fet que hi hagi moltes carreteres que connecten el camp amb la ciutat i els pobles amb les grans urbs fa que les llengües dominants esclafin les més petites.

L’estudi, publicat a la revista Nature Ecology and Evolution, fa servir un model semblant als que s’utilitzen per predir la desaparició d’espècies animals i vegetals i alerta que si no es fan esforços per revertir la situació, es perdrà un idioma al mes fins a final de segle, un total del 20% de les llengües del món.
Informa:DIARIDELALLENGUA.CAT (30-XII-2021)

139 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: