PROPOSTA: VACUNAR ELS AVIS QUE PARLEN CATALÀ PER PRESERVAR LA LLENGUA A CATALUNYA DEL NORD

“Hi havia una tribu d’indis a l’oest americà…”. Així cantava la Trinca una de les cançons més emblemàtiques del seu repertori. Ara potser, haurien de canviar la lletra, cap un estil “hi havia una tribu d’indis aprop de Perpinyà”. Així es pot descriure una de les propostes apuntades per professor de la Universitat de Perpinyà i membre de l’Institut d’Estudis Catalans, Alà Baylac en un curs sobre l’Estat de la llengua catalana a la Catalunya Nord: coneixença, ús i ensenyament dins el programa de la 53na edició de la Universitat Catalana d’Estiu.

Baylac, a la vista dels números i de la situació pandèmica, ha explicat la iniciativa que han portat als Estats Units per aprofitar la vacunació amb la preservació de la llengua dels indígenes nord-americans. En concret, ha posat l’exemple dels Sioux que juntament amb els nadius d’Alaska van prioritzar vacunar els avis que encara parlen les llengües nadives per conservar l’idioma nadiu. Baylac alerta que “les llengües regionals de l’Estat francès poden no existir més quan acabi el segle XXI com passa a d’altres parts del món, com precisament als Estats Units”.

“El primer que hem de fer amb una llengua en perill és evitar la seva desaparició”, ha raonat. “A d’altres llocs del món”, continua Baylac, “en ocasió de l’epidèmia han inclòs la política lingüística en la vacunació per la COVID”, ha relatat. En concret, ha referenciat l’exemple dels indis nord-americans que han decidit la “vacunació sistemàtica, obligatòria i complerta de totes les persones més grans perquè hi ha poca gent que sap la llengua dels sioux i que si desapareixen les persones més velles i que més saben la llengua, desapareixerà per tant la llengua al mateix ritme”. “Era urgent preservar aquesta població de les conseqüències de la COVID”, ha remarcat. “Això podria ser una solució: vaccinar prioritàriament als catalanoparlants”, subratlla Aylac que tot i afegir que ho diu “mig en broma es podria fer”.

El mateix professor ha aportat xifres com ara que el 61% de la potencial població catalano parlant a la Catalunya Nord, 225.445 entèn el català; un 35% diu que el sap parlar; el 39% diu que el sap llegir i un 14% que el sap escriure. Per altra banda, els números també apunten que un 20% utilitza el català amb els avis, el 17% amb els pares, un 15% amb la mare, un 11% amb el fill o un 13% amb la parella.
Informa:

145 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: