PSOE I ERC TORNEN A REUNIR-SE PENDENTS DE L’INFORME DE L’ADVOCACIA

Representants del PSOE i d’ERC s’han tornat a reunir aquest divendres per abordar la investidura de de Pedro Sánchez, segons ha publicat El País i ha confirmat l’ARA. La trobada serveix per constatar que segueixen els contactes per explorar si un acord és possible, però els republicans insisteixen en que no prendran una decisió final fins que puguin analitzar les al·legacions que presenti l’Advocacia de l’Estat sobre la immunitat del president d’ERC, Oriol Junqueras. Fonts d’ERC asseguren que és el primer contacte “després de 15 dies sense reunió” i que no hi hagut “novetats rellevants”.

Malgrat no haver-hi novetats, segons diuen els republicans, es confirma que Esquerra torna a negociar, després de que la setmana passada deixés congelats els contactes quan es va saber la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la immunitat d’Oriol Junqueras. Així, els contactes segueixen, malgrat que els advocats de l’Estat encara no s’hagin pronunciat.

Precisament, la ministra portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, ha defensat aquest divendres durant la compareixença posterior al consell de ministres “l’autonomia” i els “criteris tècnics i jurídics” de l’Advocacia de l’Estat en la seva resposta a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). “Es prendran els seu temps”, ha defensat, i ha recordat que “fins al 2 de gener pot presentar el seu informe”, ja que el Suprem ha donat cinc dies a cadascuna de les parts i ha obert la porta a permetre que dilluns l’Advocacia presenti per fi el seu informe del qual està pendent Esquerra per donar suport a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern. No ha volgut aclarir si hi pot haver investidura abans o després de Reis, perquè “les negociacions amb ERC estan en marxa”.

“La sentència del TJUE és nova. La doctrina fins ara era que cada estat membre aplicava la fórmula que entengués. La sentència ha dictaminat que [Junqueras] és europarlamentari i té immunitat. Aquest canvi doctrinal requereix un estudi profund i és el que es farà, atenent a criteris jurídics”, ha afegit. “El que posarà al seu informe ho ignoro”, ha defensat, així com “la trajectòria de solvència” de la mateixa Advocacia.

Amb relació a la legitimitat de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre Oriol Junqueras ha asseverat que “la justícia europea és tan espanyola com la resta” i que la resolució “no pot ser vista com un correctiu a la justícia espanyola, sinó com una confirmació de la seva condició garantista”. A l’espera que l’Advocacia de l’Estat presenti les seves al·legacions a la justícia europea, la Moncloa s’inclina així en un principi per respectar la sentència i no recórrer la sentència. “El Tribunal Suprem aplicarà la llei amb proporcionalitat”.

La ministra d’Educació ha insistit també en la necessitat de “començar etapa amb un nou govern”, que ha defensat que serà “de progrés” en relació a la coalició amb Unides Podem i en el qual “la igualtat, la justícia social, el feminisme, l’ecologisme i l’europeisme seran els motors d’acció”. Ha demanat, de nou, la responsabilitat de les forces polítiques de l’oposició per facilitar la investidura, i ha asseverat que “l’obstrucció per l’obstrucció, el bloqueig pel bloqueig, són més propis de forces antisistema”, en un dur missatge cap a Ciutadans i PP, als quals no ha citat. “El més constitucional és canalitzar les possibilitats de formar un govern”, ha defensat Celaá, que ha dit que les propostes d’acords de PP i Cs són “cants de sirena”, malgrat que ha evitat mencionar-los directament. Celaá ha defensat que el millor per a Espanya és “arribar a acords plurals”.

La ministra Celaá ha defensat també la no compareixença del president en funcions, Pedro Sánchez, que és el primer cap de l’executiu en més d’una dècada que no compareix per valorar l’any. “Estem en negociacions amb ERC i ens ha semblat que no era pertinent comparèixer”, ha dit.

Informa:ARA.CAT (28-12–2019)

221 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: