PSOE I PODEMOS FIRMEN UN PREACORD AMB IGLESIAS DE VICEPRESIDENT

Les coses estan anant de manera molt diferent a l’anterior legislatura. Després del toc d’atenció que les urnes van donar al PSOE aquest diumenge, Pedro Sánchez ja s’ha posat a treballar per intentar una entesa progressista. Tant és així que, 48 hores després de les eleccions, han signat un document de preacord juntament amb Pablo Iglesias per un govern de coalició. Aquest cop no hi haurà vetos personals al secretari general de Podemos. De fet, tots dos han posat somrients donant-se la mà. Hi ha hagut abraçada i tot.

L’acord, de deu punts, en té un només dedicat a Catalunya. L’objectiu és “garantir la convivència a Catalunya i la normalització de la vida política”. D’aquesta manera, es comprometen a “fomentar el diàleg a Catalunya, buscant fórmules d’entesa i trobada, sempre dins la Constitució”. I afegeixen: “També s’enfortirà l’Estat de les autonomies per assegurar la prestació adequada dels drets i serveis de la seva competència. Garantirem la igualtat entre tots els espanyols”.

En un to molt diferent al de les negociacions anteriors, Pedro Sánchez s’ha mostrat “il·lusionat” pel preacord i ha agraït la “generositat i responsabilitat” de Pablo Iglesias. “Els espanyols han parlat i ens correspon traduir la seva voluntat i superar la situació de bloqueig”, ha defensat el dirigent socialista, que ha admès la “decepció” dels votants progressistes. “És tan il·lusionant que supera qualsevol tipus de diferències”, ha subratllat.

En aquest sentit, el president en funcions ha assegurat que serà “un govern rotundament progressista” i que és un acord “per a quatre anys basat en la cohesió i la lleialtat”. D’aquesta manera, aprofitaran els “perfils més idonis” de totes dues formacions. “Neix amb el propòsit d’obrir-se a altres forces”, ha explicat el dirigent socialista, que ha assenyalat que des d’avui començarà una ronda amb la resta de partits. “Els espanyols han votat i el seu voto assenyala un únic camí que comencem a recórrer”, ha conclòs.

Per la seva part, Pablo Iglesias ha recordat que “l’oportunitat històrica d’abril s’ha convertit en una necessitat”, i que toca deixar enrere “qualsevol retret” dels últims mesos. En aquest sentit, el secretari general de Poemos ha defensat que aprofitaran “l’experiència del PSOE i la valentia d’Unidas Podemos” per a fer l’executiu progressista. “Diàleg per enfrontar la crisi territorial i justícia social com a vacuna de l’extrema dreta”, ha promès.

Pablo Iglesias ha defensat que tenen una “tasca històrica per davant”, i que per això buscaran el suport dels grups per aconseguir la majoria necessària per a la investidura i per a la legislatura. “Pedro Sánchez sap que podrà comptar amb tota la nostra lleialtat”, ha assegurat. “Durant les pròximes setmanes treballarem tots els detalls. Els demanem calma”, ha conclòs.
Informa:ELNACIONAL.CAT (1q2-11-2019)

275 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: