PUERTO RICO: LA COLÒNIA SENSE NOM ( QUIM GIBERT )

“Puerto Rico: la colĂČnia sense nom ”
( JOAQUIM GIBERT )

El pĂ nic es va apoderar del veĂŻns de San Juan, cap i casal de Puerto Rico. Fou la matinada del 11 de maig de 1898, fa mĂ©s d’un segle. Una esquadra d’onze vaixells, sota el comandament de l’almirall nord-americĂ  William Sampson, va obrir foc sobre el port i les fortaleses de l’actual Viejo San Juan (aleshores era el nucli urbĂ ). El bombardeig durĂ  tres inacabables hores. A partir d’aquell dia la flota estatunidenca va bloquejar la badia de San Juan, tot i els intents navals espanyols per trencar el setge marĂ­tim.

El president ianqui William McKinley, amb el suport del congrĂ©s d’Estats Units, havia declarat la guerra a Espanya un mes abans. Amb tot, l’ocupaciĂł terrestre de l’illa caribenya no es va produir fins el matĂ­ del 25 de juliol de 1898 amb el desembarcament de tropes federals a GuĂĄnica, un llogarret del sud-oest.

D’entre els primers soldats que van trepitjar la costa porto-riquenya, hi havia regiments de cavalleria, que es van anar desplegant per pistes forestals i caminois polsegosos. De carreteres, gairebĂ© no n’hi havien. Un gruix destacat d’afroamericans estatunidencs formaven part de l’esmentada cavalleria. Aquest episodi va deixar als afroantillans amb un pas de nas. Fou una escena inĂšdita del Puerto Rico de finals del XIX. AixĂ­ m’ho detalla en Jordi Asencio, expresident del Casal CatalĂ  de San Juan. Aquest va ser un dels exemples, pels quals la majoria de la poblaciĂł local va deduir que els nouvinguts podrien infondre una l’alenada fresca de progrĂ©s i modernitat a l’illa. Tant Ă©s aixĂ­, que els incondicionals a Espanya de l’ùpoca, segons l’historiador GermĂĄn Delgado Pasapera, foren els primers conversos a l’annexionisme: «es van tornar en incondicionals col·laboradors del poder interventor nord-americà».

Delgado Pasapera, en el llibre Puerto Rico: sus luchas emancipadores (1984), trenca una llança en favor de les guarnicions espanyoles, que en unes condicions militars pĂšssimes, van aturar les tropes «del norte», tal com diuen els porto-riquenys, en les primeres escaramusses terrestres del 10 i 11 d’agost de 1898. No hi va haver temps per a mĂ©s. L’endemĂ , dia 12, va arribar la notĂ­cia de l’armistici. Delgado afegeix: «En otras palabras: cuando España se rindiĂł, en Puerto Rico todavĂ­a la plaza militar no habĂ­a sido ocupada». La histĂČria de les Antilles acabava de fer un gir inesperat.

Des de llavors Boriquen, nom originari de Puerto Rico, pertany a Estats Units. El publicista JosĂ© Augusto Acevedo matisa, perĂČ, que l’illa caribenya no forma part de la «jurisdicciĂł nacional» estatunidenca. Acevedo defineix Puerto Rico com una colĂČnia sense nom: «l’experiment jurĂ­dic mĂ©s abjecte de dominaciĂł imperial en el mĂłn». Segons l’ONU tambĂ© sĂłn colĂČnies nord-americanes una part de les illes Verges, un sector de l’arxipĂšlag de Samoa i l’illa de Guam.

Per la seva banda, Julio Rivera Saniel, periodista, constata que actualment Puerto Rico es recolza en «un sistema deficitari i que sobreviu nomĂ©s grĂ cies a les aportacions federals». Rivera Saniel viu en positiu la «creixent activaciĂł ciutadana». I Acevedo, no se’n sap avenir del recent «descobert poder civil» que ha aconseguit foragitar, a mitjan juliol, Ricky RossellĂł, l’homĂČfob i masclista governador porto-riqueny. Conclou Acevedo: «som mĂ©s i no tenim por».

*Quim Gibert, psicĂČleg i coautor d’Elogi de la transgressiĂł

410 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: