PUIGDEMONT, A FAVOR DEL PACTE ENTRE EL PSC I EL JxCAT A LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA

El president del PDeCAT, David Bonvehí, ha justificat aquest dissabte el pacte entre el PSC i JxCat a la Diputació de Barcelona perquè amb ERC “no sumen” en aquesta institució i ha assegurat que el president a l’exili, Carles Puigdemont estava al cas del pacte. “Puigdemont forma part de l’espai de JxCat, és el nostre líder polític, i aquests dies, com tots els nostres líders, estan al cas dels diferents acords”, ha assegurat en declaracions a Catalunya Ràdio, “som una organització i un espai que es coordina i s’organitza, i es prenen les decisions conjuntament”. Bonvehí creu que aquest acord no afectarà el Govern de la mateixa manera que “no hi va haver crisi” quan ERC va pactar amb PSC i la CUP en municipis com Figueres i Sant Cugat del Vallès.

Bonvehí ha justificat el pacte amb els socialistes a la Diputació de Barcelona perquè en aquesta institució l’independentisme “no suma” i calia “buscar altres alternatives”. “Si haguéssim tingut majoria amb ERC, com en les altres tres diputacions, hauríem acordat amb ells, però quan no tens la majoria, ens semblava que l’indenpendentisme havia d’estar present” al govern de la Diputació de Barcelona, ha dit, “i aquest és el millor acord que hem pogut aconseguir”. De fet, Bonvehí ha argumentat que si haguessin pactat amb els republicans té la sensació que tindrien “menys vots que amb un altre acord que haurien fet les forces que governen l’Ajuntament de Barcelona”.

El president del PDeCAT ha recordat als republicans que s’han fet pactes entre forces independentistes “a tots els municipis on les majories ho han permès”, com ara als ajuntaments com els de Lleida i Tarragona, o a les altres tres diputacions. Bonvehí ha negat que aquest pacte desautoritzi el president de la Genrealitat, Quim Torra, que va fer una crida fa unes setmanes a fer acords entre forces independentistes. “Si haguéssim tingut la majoria amb ERC, com en les altres diputacions, hauríem acordat amb ells”, ha insistit.

Tot i l’acord amb els socialistes, Bonvehí ha remarcat que el PSC va ser “un dels partits que va promoure i acceptar el 155”, però ha justificat el pacte perquè “les majories en les municipals han estat les que han estat”. En aquest sentit, ha recordat que JxCat va apostar “des del primer moment per llistes unitàries” de l’independentisme “per evitar el que està passant”.

La carregada de Sala i Martín

L’economista Xavier Sala-i-Martin ha carregat amb contundència contra ERC davant la reacció de la formació pel pacte de JxCat amb el PSC a la Diputació de Barcelona. Tot i admetre que l’acord “és una vergonya”, s’adreça als republicans per retreure’ls que “NO podeu criticar res”.

Sala-i-Martín retreu els republicans que trenquessin la unitat: “Els primers que van fer un error estratègic vau ser vosaltres quan vau trencar la unitat, per més que la va demanar JxCat”. Després de desqualificar el pacte a la Diputació de Barcelona fa un prec tant a ERC com a JxCat: “Uns i altres, deixeu de fer el préssec d’una punyetera vegada perquè feu pena!!!”.
D’altra banda, Borràs i Costa van també contra els pactes amb les forces del 155.
Informa: ELMON.CAT (6-7-2019)

386 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: